Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF om moms juli 2020

Nyhetsbrev SPLF om moms juli 2020

Som bekant har Skatteverket (SKV) en anmärkningsvärd idé om moms för läkarföretag. Inför momsdeklarationen som många ska göra nu i sommar får vi frågor. Här kommer lite information som kan vara till nytta.

Nyhet
Nyhetsbrev

SKV vill ha moms på nästan allt.  

Jag skrev om moms i nyhetsbrevet i mars. Tyvärr är det inte mycket som klarnat sedan dess. Det kanske mest absurda är att SKV anser att läkarbolag som verkar tillsammans i ett läkarhus skall beläggas med moms på alla transaktioner även mellan läkarbolaget och regionen och transaktioner mellan läkarens bolag och läkarhuset. I den frågan har vi via jurist ställt en fråga till Skatterättsnämnden som inte är besvarad än. Den läkare som så vill kan alltså hänvisa till att en fråga finns i Skatterättsnämnden som inte är besvarad och att man därför inte erlagt moms i enlighet med det som förefaller vara Skatteverkets syn. Det är viktigt att vara mycket tydlig i sin deklaration för att undvika skattetillägg. Rådgör gärna med er egen revisor i frågan. Moms är komplext och inget företag är det andra likt. Det enda som är säkert verkar vara att driver man en egen mottagning så är det momsfritt som förr.

Utredning pågår

Det är mycket klart att det i Riksdagen finns en majoritet som anser att sjukvård skall vara momsfri. Regeringen beslutade den 27 februari 2020 att tillsätta en särskild utredare som ska undersöka förutsättningarna för förändrad lagstiftning ifråga om mervärdesskatt vid inhyrd vårdpersonal m.fl. Huvudmotivet är neutralisera konsekvenserna av den förändrade uppfattningen beträffande momsplikt. Vi från SPLF har kontakt med utredningen och kommer att ha möte under sommaren med dem. Att SKV trots att utredningen pågår vidhåller sin absurda uppfattning att sjukvård i Sverige skall momsbeläggas är anmärkningsvärt. Utredningen presenterar sitt arbete i mars 2021 och vi räknar med att det därefter sker förändringar så att momseländet är över. Det gäller bara att härda ut och hantera dagens situation.

 

Mer om hur Läkarförbundet ser på momsfrågan finner ni här.

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare