fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

SKV vill ha moms på nästan allt.  

Jag skrev om moms i nyhetsbrevet i mars. Tyvärr är det inte mycket som klarnat sedan dess. Det kanske mest absurda är att SKV anser att läkarbolag som verkar tillsammans i ett läkarhus skall beläggas med moms på alla transaktioner även mellan läkarbolaget och regionen och transaktioner mellan läkarens bolag och läkarhuset. I den frågan har vi via jurist ställt en fråga till Skatterättsnämnden som inte är besvarad än. Den läkare som så vill kan alltså hänvisa till att en fråga finns i Skatterättsnämnden som inte är besvarad och att man därför inte erlagt moms i enlighet med det som förefaller vara Skatteverkets syn. Det är viktigt att vara mycket tydlig i sin deklaration för att undvika skattetillägg. Rådgör gärna med er egen revisor i frågan. Moms är komplext och inget företag är det andra likt. Det enda som är säkert verkar vara att driver man en egen mottagning så är det momsfritt som förr.

Utredning pågår

Det är mycket klart att det i Riksdagen finns en majoritet som anser att sjukvård skall vara momsfri. Regeringen beslutade den 27 februari 2020 att tillsätta en särskild utredare som ska undersöka förutsättningarna för förändrad lagstiftning ifråga om mervärdesskatt vid inhyrd vårdpersonal m.fl. Huvudmotivet är neutralisera konsekvenserna av den förändrade uppfattningen beträffande momsplikt. Vi från SPLF har kontakt med utredningen och kommer att ha möte under sommaren med dem. Att SKV trots att utredningen pågår vidhåller sin absurda uppfattning att sjukvård i Sverige skall momsbeläggas är anmärkningsvärt. Utredningen presenterar sitt arbete i mars 2021 och vi räknar med att det därefter sker förändringar så att momseländet är över. Det gäller bara att härda ut och hantera dagens situation.

Mer om hur Läkarförbundet ser på momsfrågan finner ni här.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.