Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev Mars 2019

Nyhetsbrev Mars 2019

Om momsen. Och lite annat och mer positivt.

Nyhet
Nyhetsbrev

Att momsa eller inte momsa det är frågan. Hjälp SKV att förstå!

Frågan om hur momsen skall hanteras mellan olika bolag inom sjukvården är svår. Vi får dagliga frågor om detta. Vi har tyvärr inte så många svar. Här finns en sammanställning som vi försöker hålla aktuell. Följ även frågan här på vår webb!

Vi har träffat ledningen för den avdelning som är ansvarig för momsfrågan på Skatteverket (SKV) och det var inte ett så upplysande möte. Det är tydligt att SKV inte förstår hur det här fungerar i Vårdsverige och man behöver hjälp att förstå. Vi fortsätter att ha kontakt med SKV men påverkar även politiker och deltar i massmedia i frågan.

Vi behöver nu er hjälp.

SKV efterfrågade vid mötet fler frågor från företag som belyser alla problem som den nya tolkningen orsakar. Det är alltså av värde om fler företag ställer frågor till SKV eller begär förhandsbesked via Skatterättsnämnden. Det är viktigt att noga tänka igenom frågeställningar så att SKV förstår att momsfritt är momsfritt nu och i framtiden. För att säkerställa att man uttrycker sig på ett för jurister begripligt sätt är det klokt med samråd med jurist eller revisor innan man begär förhandsbesked eller skickar frågor till SKV.

Det som kanske är svårast att förstå är att SKV inför ett helt nytt begrepp ”vårdmottagning” som inte finns i någon lag eller förordning och utifrån detta nya påhittade begrepp försöker definiera vad som är och inte är momsfritt. Se deras hemsida: ”Utgångspunkten när man bedömer om en tjänst utgör sjukvård eller uthyrning av personal är om vården bedrivs vid en vårdmottagning. Det är den som driver vårdmottagningen som tillhandahåller vårdtjänsten direkt till patienten och som är patientens motpart. Det kan vara flera olika aktörer som tillhandahåller vård för olika delar av en patients behandling. Enligt Skatteverket är den omständigheten att exempelvis en läkare är vårdgivare enligt medicinrättslig lagstiftning inte avgörande vid bedömningen av om den tjänst som läkaren tillhandahåller är undantagen från skatteplikt enligt ML. Så länge ansvaret gentemot patienterna finns hos vårdmottagningen är det mottagningen som tillhandahåller vårdtjänsten som är undantagen från skatteplikt. Detta påverkas inte av att vårdmottagningen har anlitat en läkare som underleverantör för att kunna utföra sitt uppdrag.”

Detta är ju en förenkling som saknar grund i verkligheten. Så ser inte privatvård ut idag. Det var länge, länge sedan man hade huvuddelen av privatläkare i små enskilda läkarbolag i egna mottagningar. Verkligheten är mer komplex. Men allt är sjukvård och då skall det vara momsfritt enligt lag och EU-regler anser vi. SKV vill momsa mycket mer verkar det som.

Vi menar precis om Vårdföretagarna, Svenskt näringsliv och SKL att det som SKV nu håller på med saknar laga grund och man måste skjuta fram verkställigheten av denna nya tolkning till dess att det är klart utrett vad som är och inte är momspliktigt i sjukvården. På SKV:s hemsida finns deras syn och exempel på hur man tolkar lagen nu. Vi menar att den ofta är felaktig och saknar grund i svensk rätt och EU-rätt. Finland har nyligen utvidgat momsfriheteten för sjukvård. Sverige går motsatt väg. Är inte Finland med i EU?

”Eget konto” i SLL

Arv-enheten i SLL har slarvat på sin hemsida och många medlemmar har oroats då man anger att man bara kommer att betala till ”personligt bankgiro” i framtiden. Man har nu backat och kommer att förtydliga sig. Se: https://slf.se/privatlakarforeningen/nyheter/fortydligande-fran-arv-enheten-gallande-utbetalningskonto/

Framgångar i förvaltningsrätten

SLL har avregistrerat mottagningar på mycket oklara grunder. Nu har vi dock fått en dom i Förvaltningsrätten som innebär att de inte kan göra det längre. Tyvärr har SLL överklagat så helt säkert är det inte än. Men vi är övertygade om att den tolkning Förvaltningsrätten gjort är korrekt.

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen

 


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare