Hoppa till innehåll
Nyheter
Anders Tegnell får prestigefyllda utmärkelsen Friska sjukvårdspriset

Anders Tegnell får prestigefyllda utmärkelsen Friska sjukvårdspriset

Sjukhusläkarna ger Friska sjukvårdspriset till Anders Tegnell för att han i rollen som infektionsläkare och statsepidemiolog agerade sakligt och tålmodigt i sitt ledarskap under den turbulenta covid-pandemin.
Nyhet
Shokoufeh Manouchehrpour, förste vice ordförande i Sjukhusläkarna, Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, och Anders Tegnell, pristagare, vid prisutdelningen. Foto: Björn Qvarfordt

Anders Tegnell, som var statsepidemiolog mellan 2013 och 2022, blev under covid-pandemin ansiktet utåt för Folkhälsomyndigheten och den svenska linjen. Klockan 14 varje eftermiddag stod han under flera månader på direktsända pressträffar inför miljonpublik och berättade om de senaste nyheterna om virusets spridning, utvecklingen av vacciner och vilka restriktioner som var aktuella i landet.

Tillsammans med nationell expertis formulerade han en tydlig strategi för Sverige som i många delar skilde sig från riktlinjer i andra länder. Åsikterna var många och kritiken inte sällan tuff, men Anders Tegnell behöll lugnet och var en samlande kraft. Nu får han Friska sjukvårdspriset för sina insatser.

– Det är hedrande att få utmärkelsen. Det är särskilt roligt att få pris av Sjukhusläkarna med tanke på vilken otroligt stor roll läkare som arbetar på sjukhus spelade under krisen. De gick verkligen i bräschen, säger Anders Tegnell, som i dag är senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer här.


Fler nyheter


Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning

– Det är med stor glädje Sjukhusläkarna idag har tagit del av de nya direktiven för utredningen ”Ny och stärkt vårdgaranti – för en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård”, säger Elin Karlsson ordförande för Sjukhusläkarna.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Anders Tegnell får prestigefyllda utmärkelsen Friska sjukvårdspriset