Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
”Argumenten mot kontorslandskap har framförts många gånger”

”Argumenten mot kontorslandskap har framförts många gånger”

Närmare 140 läkare på Tema cancer har undertecknat en protest mot sjukhusledningens förslag att flytta de administrativa arbetsplatserna från gamla Karolinska till öppet kontorslandskap på Nya Karolinska Solna. Läkarna framhåller att de nya platserna inte motsvarar befintliga krav om sekretess och möjligheten att jobba ostört.

Nyhet

– Argumenten mot förslaget med kontorslandskap för läkarna har framförts många gånger i lokala samverkansformer och andra informationsmöten. Kritiken från läkarföreningen har varit mycket omfattande, säger Magnus Hellström, som sitter i styrelsen för Sjukhusläkarna respektive Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Läkarna på Tema cancer i Solna har sedan cirka tre år tillbaka på grund av platsbrist sina administrativa arbetsplatser i den gamla delen av Karolinska universitetssjukhuset. Enligt förslaget ska dock arbetsplatserna flyttas från lokalerna som håller på att avvecklas, och i stället ska de ersättas av en lösning som bygger på att läkarna ska dela platser.

– Problemet är att det liksom för tre år sedan inte finns adekvata lokaler på NKS. Sjukhusledningen har därför blivit tvungen att ta fram lösningar som inte fanns från början. Här kan man tycka att regionen och regionpolitikerna som ursprungligen bestämde om utformningen av NKS borde vidtalas och ta sitt ansvar eftersom ingen i dagsläget kan se någon acceptabel lösning framöver, säger Magnus Hellström.

Läkarna kräver i det skriftliga uppropet, som formellt har skickats till sjukhusdirektören Björn Zoëga, mer specifikt att de ska få egna skrivbord med skåp som går att låsa, att upplägget med öppet kontorslandskap inte används alls och att alla ska kunna sitta fysiskt nära sina kollegor i samma sektion.

Sammantaget berörs 200–250 läkare av förslaget.

– Mitt i denna diskussion måste man ändå förstå den sittande sjukhusledningens problem eftersom NKS ur ett läkarperspektiv i grunden är felbyggt. Man har av någon anledning byggt ett sjukhus helt utan läkarexpeditioner eller fasta enskilda administrativa arbetsplatser för läkarna. Dessutom har de administrativa lokaler i form av kontorslandskap som tydligen varit modellen från början inte heller ritats in i ritningarna för NKS.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Argumenten mot kontorslandskap har framförts många gånger”