Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
BT får inte inbjuda till lönedumpning

BT får inte inbjuda till lönedumpning

– BT får inte bli en flaskhals utan tillräckligt antal tjänster måste finnas, säger Ann Hermansson, styrelseledamot i Sjukhusläkarna och i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd, om övergången från AT till bastjänstgöring (BT).

Nyhet
Läkarrock och professor Ann Hermansson

Den nya sexåriga läkarutbildningen införs 2021 och den första kullen BT-läkare som gått utbildningen i Sverige kommer därför först 2027. BT kommer att vara en fristående men obligatorisk inledande del av ST och kommer redan nu att införas för utlandsutbildade.  

BT kommer att vara ”målstyrd” och minst tolv månader lång med primärvård och akutsjukvård som obligatoriska delar och sammanlagt maximalt fyra områden. För utlandsutbildade läkare, som har legitimation men inte specialistexamen, finns redan BT-piloter igång bland annat i Värmland, Dalarna och Östergötland. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, varnar för lönedumpning vid tillsättandet.
– Det kommer i så fall att straffa sig i längden för läkartillgången.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare