Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
De nya prioriteringsriktlinjerna – fördelar och fallgropar

De nya prioriteringsriktlinjerna – fördelar och fallgropar

Bengt von Zur-Mühlen, förste vice ordförande för Sjukhusläkarna och ledamot i Läkarförbundets Etik- och ansvarsråd, tycker det är bra att man agerar. Men att intensivvården är en för snäv målgrupp för Socialstyrelsens riktlinjer.
– Intensivvården är redan den del av sjukvården som har bäst träning i att hantera avgörande prioriteringar, på grund av bristen på intensivvårdsplatser även i normalläget, säger han.

Nyhet
Bengt von Zur-Mühlen förste vice ordförande i Sjukhusläkarna
Foto: Stefan Tell

– Socialstyrelsen borde ha gjort en skrift med bredare målgrupp och tydligare poängterat kombinationerna av relativt okänd sjukdom, stor numerär, oklar resurs- och materielbrist och en utvidgning av personal som behöver hantera intensivvårdsmässiga patienter utanför den ordinarie intensivvården.

– Med andra ord tycker jag personligen att man inte i tillräcklig utsträckning betonat att det är samma grundläggande regler för prioritering som gäller i normalläget såväl som i kris.  Sedan kan man ju förledas att tro att det är en föreskrift vilket det inte är. För den som inte behöver ta enskilda konkreta beslut kan det möjligen te sig enkelt att hantera biologisk ålder och förväntad livslängd men bägge begrepp är abstrakta med en vidsträckt potential till skiftande tolkningar.

Du hittar riktlinjerna här.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
De nya prioriteringsriktlinjerna – fördelar och fallgropar