Hoppa till innehåll
Nyheter
Delegeringen av läkemedel ska granskas

Delegeringen av läkemedel ska granskas

Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinteknik, RLM, har tillsammans med Läkaresällskapet och berörda professions- och fackförbund lyft problemen med allt fler delegeringar inom kommunal omsorg.
– Delegering har blivit mer regel än undantag när arbetsgivare använder det för att komma runt personalbristen. Att tvingas delegera till personal som inte har tillräcklig kompetens leder till oro för patientsäkerheten och till etisk stress, därför är det viktigt att myndigheterna ser över systemet, säger Shokoufeh Manouchehrpour, ledamot i RLM och Sjukhusläkarnas styrelse.

Nyhet
Läkemedel i pillerform i blått och grönt och en kvinna i 60-årsåldern med mörkbrunt hår
Shokuofeh Manouchehrpour, ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse och Läkarförbundets råd för läkemedel och medicin.

Icke sjukvårdsutbildad personal hanterar regelmässigt potenta läkemedel i vården av äldre och sköra patienter och risken för fel och skador är stor. Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg har tack vare professions- och fackförbundens gemensamma initiativ åtagit sig att utreda omfattningen av både delegeringar och skador. Sjukhusläkarnas ledamot Shokoufeh Manoucherpour har deltagit i samtalen och välkomnar en utredning.

– Vi behöver höja den medicinska kompetensen på alla nivåer inom den kommunala omsorgen. Det här är ett steg, ett annat är att vissa kommuner nu prövar att anställa läkare på strategiska tjänster som ska ge översikt över hur det fungerar i praktiken. Det har Sjukhusläkarna drivit länge och jag hoppas att fler följer efter.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare