Hoppa till innehåll
Nyheter
”Det finns en viktig poäng med att aktivera krislägesavtalet”

”Det finns en viktig poäng med att aktivera krislägesavtalet”

Marie Engman, ordförande Sjukhusläkarna Sörmland och Sörmlands läkarförening, försöker få regionen att agera. Sjukvården i Sörmland är nu i ett mycket ansträngt läge.

Nyhet
Marie Engman ordförande Sjukhusläkarna Sörmland

”För många sker ju arbetet utan att det följer våra avtal kring hur ofta man ska gå jour och hur många timmar på en vecka man ska jobba. Det är en arbetsbelastning som är mycket högre än i vanliga fall. Det är ett läge som man på golvet beskriver som ett krisläge.”

”Den stora vinsten är dels att alla arbetstagare som skulle omfattas skulle få en bättre ersättning, dels att man underlättar på flera sätt. Nu flyttar man i praktiken folk utan att MBL-förhandla, man inför jourlinjer utan att MBL-förhandla… sådant som normalt sett ska processas. Vi förstår det, men krislägesavtalet har ju tagits fram just därför att man snabbt ska kunna mobilisera folk. Det underlättar ju för alla parter.”

”Vi skickar patienter till Stockholm från Sörmland för att avlasta våra resurser. Södertälje och Huddinge tar emot patienter, liksom en del andra ställen. Det visar ju också att vi bör aktivera krislägesavtalet, precis som i Stockholm.”

Läs hela artikeln i Sjukhusläkaren.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Det finns en viktig poäng med att aktivera krislägesavtalet”