Hoppa till innehåll
Nyheter
”Det handlar om etik och kostnad”

”Det handlar om etik och kostnad”

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, riktar i en debattartikel i Svenska Dagbladet stark kritik mot nuvarande vårdsystem. Ett system som enligt honom fortsätter gynna vårdkoncernernas nätläkarbolag till priset av en utarmad primärvård. Karin Båtelson instämmer och förordar en sammanhållen vård, med kontinuitet i både primär- och sjukhusvård.

Nyhet
Två porträttbilder. Till vänster en brunhårig man i 40-årsåldern med röd t-shirt och till höger en brunhårig kvinna kring 55 med marinblå pike-tröja.
Magnus Isacson och Karin Båtelson. Foto: Press.

SFAM-ordföranden vänder sig framför allt mot att systemet möjliggör för stora vårdkoncerner och deras nätläkarbolag att genom aggressiv marknadsföring uppmuntra till onödig vårdkonsumtion och sedan dra nytta av dagens ersättningssystem. Samtidigt tvingas vårdcentralerna prioritera allt hårdare bland de med större vårdbehov i takt med att omställningen till en god och nära vård ger primärvården allt fler uppgifter utan motsvarande tillskott av resurser. 

– Vi ser ju att separata vårdsystem varken gynnar de mest behövande patienterna eller medicinska prioriteringar. Både fristående nätläkarbolag och närakuter riskerar att bli gökungar i kostnadsbilden i stället för att man verkligen satsar på sammanhållen vård för alla, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och fortsätter:

–  Kontinuitet i både primärvård och sjukhusvård, sammanhängande IT-system och uppföljning och rätt resurser på rätt plats är det som är både etiskt och mest kostnadseffektivt .

Till debattartikeln 


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare