Hoppa till innehåll
Nyheter
European Medical Organisations uppmanar till stöd för vaccination

European Medical Organisations uppmanar till stöd för vaccination

Europeiska medicinska organisationer skriver i ett yttrande att förhindrandet av överförbara sjukdomar genom vaccination är en säker och mycket effektiv metod. Vaccination är det bästa skydd vi har mot allvarliga sjukdomar.

Nyhet

Under de senaste åren har vaccinationstäckningen för både barn och vuxna minskat i många europeiska länder. Skepsis gentemot vaccin har blivit en av de stora utmaningarna. Inverkan av diverse anti-vaccingrupper som sprider vilseledande information har ökat, särskilt på sociala medier. I Polen togs ett utkast till ändring av lagstiftning om smittsamma sjukdomar fram, genom ett medborgarinitiativ. Det avslogs först efter massiva protester från medicinska organisationer och experter. Detta exempel visar att det finns en risk för att vaccinationer som kontrolleras genom nationella vaccinationsprogram är hotade.

Vi anser att befintlig lagstiftning i europeiska länder måste värnas för att inte försvaga omfattningen av de nationella vaccinationsprogrammen.

Smittsamma sjukdomar tar inte hänsyn till landgränser; vi anser att samordningen och samarbetet mellan olika europeiska länder måste stärkas för att förhindra spridning av sjukdomar. Information som sprids ska vara baserad på vetenskapliga bevis och vi vill öka allmänhetens medvetenhet om fördelarna med vaccination.

Europeiska medicinska organisationer uppmanar därför regeringar och lagstiftare att befästa och stödja de nationella vaccinationsprogrammen, för de europeiska medborgarnas bästa.

EMO’s statement on vaccinations 2018

Länk till AEMH (där Sjukhusläkarna ingår)

European Medical Organisations (EMO) representerar ett flertal europeiska medicinska sammanslutningar. (European Association of Senior Hospital Physicians, European Council of Medical Orders, Standing Committee of European Doctors, European working group of practitioners and specialists in free practice, European Junior Doctors, European Medical Students’ Association, European Federation of Salaried Doctors, The European Union of General Practitioners, European Union of Medical Specialists.)


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
European Medical Organisations uppmanar till stöd för vaccination