Hoppa till innehåll
Nyheter
Från fackligt håll hade vi velat se ett krislägesavtal

Från fackligt håll hade vi velat se ett krislägesavtal

Hallå där…

Shokoufeh Manouchehrpour, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg.

Nyhet
Shokoufeh Manouchehrpour styrelseledamot i Sjukhusläkarna
Shokoufeh Manouchehrpour är styrelseledamot i Sjukhusläkarna, ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse och överläkare, verksam vid ASIH-sektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Stefan Tell

Hur har ni det?

– Just nu är läget som helhet stabilt, men på vissa kliniker väldigt ansträngt på grund av covid-19. Kurvan har avtagit, men tyvärr har det skett en liten ökning igen de senaste dagarna. Vi har problem med brist på vanliga renodlade IVA-platser samt vårdplatser och operationssalar på ortopeden, där vi på grund av snön tyvärr får in många halkolyckor.

– Ser man tillbaka på december och januari har vi haft många covid-patienter inlagda, med en topp i början av januari. Ibland har det varit värre än i våras. Vi har dagliga pandemigruppsmöten med snabbprotokoll inom några timmar. Regionsjukhusen försöker samarbeta, men det har varit brist på intensivvårdsplatser för andra diagnoser än covid-19. Det har också varit brist på IVA-och narkospersonal. Inga elektiva operationer utförs, utan endast vård som inte kan anstå.

Hur har man hanterat situationen?

– Läkarna inom covid-verksamheterna får extra ersättning när de haft extra jourer. Från fackligt håll hade vi velat att regionen/Sahlgrenska väckt krislägesavtalet. Detta eftersom exempelvis anestesi-,operations-, IVA-, infektions- och covid-avdelningar har arbetat så många timmar att man ibland spräcker ATL-tiden (tiden som regleras av arbetstidslagen). Man har hänvisat till att krislägesavtal sliter ut personalen, men det har man ju gjort ändå fast med betydligt sämre ersättning! 

Hur går det med vaccinationen av vårdpersonal?

– I Göteborg började man vaccinera vårdpersonal för cirka tre veckor sedan. Alla som jobbar på IVA, infektion eller kommer i kontakt med covidpatienter är prioriterade och ska vaccineras. Men antalet vaccindoser har tyvärr inte varit tillräckliga, så vi får se hur fortsättningen blir.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Från fackligt håll hade vi velat se ett krislägesavtal