fbpx

– ”Årets Visslare” har visat oerhört stort mod och riskerat sina karriärer, men de har även visat att det krävs större förändringar än att byta ut enskilda individer och skapa nya interna regelverk. Det behövs ett helt nytt system för att utreda forskningsfusk, med utomstående opartisk granskning och stärkt skydd för visslare. Maktstrukturer slår hårt och länge mot starka personer som tar reda på fakta och säger ifrån, motiverar Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Priset delades ut under invigningen av kongressen ”Framtidens specialistläkare” i Malmö den 5 september.

– Priset betyder jättemycket, det visar att vi har ett stöd av kollegor och personer inom skrået, säger Karl-Henrik Grinnemo, överläkare i thoraxkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det kändes som om trakasserierna aldrig tog slut. Vi är väldigt tacksamma över att få det här priset just från Sjukhusläkarna. Tidningen Sjukhusläkaren var väldigt tidigt ute med att publicera vår anmälan, vilket bidrog till att den fick stor spridning inte bara nationellt utan även internationellt. Priset är också oerhört aktuellt här och nu, då det visar att vi som läkare och forskare har ett stort ansvar för patientsäkerheten och skyddar patienternas rätt i sjukvården i fall där ledningen kan ha ett annat incitament.

Årets Visslare tilldelas priset med motiveringen:

Årets visslare har med stort mod, envishet och välgrundade fakta lyckats stoppa en plågsam och dödlig operationsmetod och därmed drabbats personligen och i sina yrkeskarriärer. De har förhindrat att fler patienter skulle möta samma öde men också visat på att ett nytt granskningssystem vid misstänkt forskningsfusk måste skapas.

Den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini opererade mellan 2011 och 2013 in plaststrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Metoden fungerade inte och samtliga tre patienter har avlidit efter ingreppen. De fyra kollegorna började fatta misstankar om att allt inte gick rätt till efter att patienterna som opererats fick liknande komplikationer. De började gå igenom litteratur kring syntetiska luftstrupar och gick till botten med Macchiarinis forskningsdata, ett arbete som krävde tusentals timmar. Det resulterade i en över 500 sidor lång utredning, vilken mottogs med tystnad på Karolinska institutet. Det var inte förrän läkarna blev kontaktade av SVT, som ville göra en dokumentär om fallet, som det vände.

Fotnot: Sjukhusläkarna har sedan 2008 delat ut priset Årets Visslare till ”den eller de som stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare”.


De blev Årets Visslare 2018:
• Karl- Henrik Grinnemo, thoraxkirurg och forskare. Arbetar i dag på Akademiska sjukhuset i Uppsala. • Matthias Corbascio, thoraxkirurg, Nya Karolinska, Solna. • Oscar Simonson, läkare och forskare, arbetar i dag på Akademiska sjukhuset i Uppsala. • Thomas Fux, intensivvårdsläkare, Karolinska sjukhuset.


Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.