Hoppa till innehåll
Nyheter
Hur löser vi vårdplatsbristen?

Hur löser vi vårdplatsbristen?

Under kongressen Framtidens specialistläkare 2018 höll Sjukhusläkarna ett seminarium med rubriken "Ståplats i sjukvården". Såväl paneldeltagare som publik var överens om att något måste göras för att råda bot på bristen på vårdplatser. Lösningarna som diskuterades var mer kommunikation, att professionen borde vara de som påverkar antal vårdplatser samt att digital teknik inte är en övergripande lösning för äldre multisjuka patienter.

Nyhet

I panelen medverkade Nicholas Aujalay, akutläkare,  Anne Liljedahl, ST-läkare i akutsjukvård och vice ordförande i SYLF och Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningsansvarig på nättjänsten KRY. Samtliga var eniga om att vårdplatsbristen är ett stort problem i dagens sjukvård, och att som läkare går tid från att vårda patienter till att leta efter en ledig vårdplats.

Såväl innan som efter sjukhusvistelsen är ofta primärvården närmaste instans, så att samarbetet fungerar där är väsentligt för en fungerande vårdkedja för patienten.

– Var tidig med en vårdplan för patienten, och kommunicera med primärvården från våravdelningen, sa Nasim Farrokhia.

I många sammanhang framhålls de positiva effekterna av teknik och digital vård, som är bra på många sätt och kan frigöra vårdplatser –  men detta är inte svaret när äldre multisjuka behöver vårdplatserna. Paneldeltagarna framförde också att en nationell sjukvårdsförsäkring borde införas, så att de ekonomiska incitamenten för att ta emot patienter ökar.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare