Hoppa till innehåll
Nyheter
Intensivvård ska inte betalas med privata pengar, men inför vaccinationspass

Intensivvård ska inte betalas med privata pengar, men inför vaccinationspass

Sjukhusläkarna tar i ett uttalande starkt avstånd ifrån åsikter om att ovaccinerade som vårdas på IVA ska betala sin vård själva, och föreningen förordar vaccinationspass.

Nyhet
Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna. Foto: Pressbild

– Att prata om vilka som ska betala för akut vård är ett otrevligt sluttande plan. Både lag och vår yrkesetik säger att vi ska behandla människor efter behov oavsett vad som lett fram till sjukdom eller skada, utan diskriminering och att sjukast har företräde. Vi anser också att vården ska vara solidariskt finansierad. Men vi förordar att ett vaccinationspass införs för att skydda både sjukvården och samhället, säger Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna.

Hon framhåller att föreningen delar frustrationen i vården och i samhället i stort som uppstår när man ser människor bli sjuka och avlida i onödan, att andra patienter med stora behov trängs undan och uttröttade medarbetare sliter hårt i pandemin.

– Samtidigt är ovaccinerade en oacceptabel risk för samhället, smittan är inte över och restriktioner släpps i stor skala. Precis som vi arbetar preventivt på många områden i samhället förespråkar vi ett snabbt beslut av riksdagen om att införa vaccinationspass. Det är ett fritt val att inte vaccinera sig, men då sker det till priset av att man får begränsad rörelsefrihet, detta för att varken smitta eller smittas.

Läs uttalandet här.


Fler nyheter


Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning

– Det är med stor glädje Sjukhusläkarna idag har tagit del av de nya direktiven för utredningen ”Ny och stärkt vårdgaranti – för en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård”, säger Elin Karlsson ordförande för Sjukhusläkarna.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Intensivvård ska inte betalas med privata pengar, men inför vaccinationspass