Hoppa till innehåll
Nyheter
Krisen gör att sjukvården i Sverige behöver fungera som en enhet

Krisen gör att sjukvården i Sverige behöver fungera som en enhet

Karin Båtelson skriver i Sjukhusläkaren om situationen som personal på ett sjukhus just nu: det handlar om skyddsutrustning, krislägesavtal och dokumentation av övertid. Förutsättningarna kan dessutom också snabbt ändras.

Nyhet

”Det är mycket som är annorlunda och det händer snabbt. Regeringen tar starkare grepp med nationella styrmedel vilket är positivt men vissa saker är ändå otydliga. Läkarnas, professionens och experternas roll är allt starkare och det är fantastiskt med alla frivilliga som rycker in och alla initiativ från företag och privatpersoner.

Samtidigt är det extremt tufft läge för personalen i de värst drabbade regionerna. På många håll har man infört allt fler jourlinjer, längre och tätare arbetspass med hård belastning trots att man kallat in mer personal.

Det nyligen påskrivna krislägesavtalet är aktiverat i Stockholm för viss IVA-vård. Men arbetsgivaren har ansvar för att all personal ska orka inte bara den närmsta veckorna utan för lång tid framöver. Begär av arbetsgivaren att listor på all arbetad tid ska skickas månadsvis. Ta kontakt med skyddsombuden, de är insatta i regelverket. Lokalföreningen bör begära att regionen aktiverar krislägesavtalet om övertidsuttag och annat börjar bli okontrollerbart.”

Läs hela artikeln i Sjukhusläkaren


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Krisen gör att sjukvården i Sverige behöver fungera som en enhet