Hoppa till innehåll
Nyheter
Narkosläkare skrev lista över räddade patienter – blir Årets visslare

Narkosläkare skrev lista över räddade patienter – blir Årets visslare

Läkaren Beata Oscarsson kämpade för att rädda akuten i Lidköping. Under åtta år skrev hon en lista som visade att 35 patienter hade dött om akuten inte funnits. Nu får hon Sjukhusläkarnas pris Årets visslare.
Nyhet
Shokoufeh Manouchehrpour, förste vice ordförande i Sjukhusläkarna, Beata Oscarsson, pristagare, och Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, i samband med prisutdelningen. Foto: Björn Qvarfordt

– Det är hedersamt att få priset. Jag är stolt över att jag har stått upp för patientsäkerheten, vilket är min skyldighet som läkare. Samtidigt känns det dubbelt. Det är varken kul eller behagligt att vara visselblåsare, säger hon.

Akutsjukvården i Lidköping har i uppemot 20 år varit föremål för nedläggningshot. Förslag om att patienter i stället ska skickas till Trollhättan eller Skövde har avlöst varandra.

Narkosläkaren Beata Oscarsson och några kollegor ville få beslutsfattarna att inse akutens betydelse. Därför började de notera fall med patienter som kommit in i livshotande tillstånd och överlevt tack vare att de fått vård på plats. Mellan 2007 och 2015 noterade de totalt 35 patienter som hade dött om akuten i Lidköping inte hade funnits.

Läs mer här.


Fler nyheter


Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning

– Det är med stor glädje Sjukhusläkarna idag har tagit del av de nya direktiven för utredningen ”Ny och stärkt vårdgaranti – för en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård”, säger Elin Karlsson ordförande för Sjukhusläkarna.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Narkosläkare skrev lista över räddade patienter – blir Årets visslare