Hoppa till innehåll
Nyheter
Minska miljöpåverkan av läkemedel

Minska miljöpåverkan av läkemedel

I Sverige är avloppssystemen de största spridningsvägarna för läkemedelsrester till miljön. Det saknas krav på svenska reningsverk att ta bort läkemedelsrester. De kommer därför i stor mängd ut i våra vatten. Läkemedelsrester hamnar dessutom i avloppsslam, som sedan används som gödningsmedel på våra jordbruksmarker. Vilka läkemedel det gäller och hur stora mängder som sprids på detta vis är delvis oklart, men klart är att vi måste arbeta för att minska miljöpåverkan av läkemedel.

Nyhet
Tabletter
Foto: Pixabay

Sjukhusläkarna är aktiva i frågan och Bertil Hagström, Läkare för miljön, har tagit fram information om vad man som patient kan göra.

  • Ta alltid läkemedel enligt läkares ordination, rätt antal dagar och i rätt dos så att du får en så optimal behandling som möjligt. Du ska varken öka eller minska dosen, antal tabletter eller antalet dagar på egen hand.
  • Spola inte ner läkemedel i toaletten eller vasken och släng dem inte i hushållssoporna.
  • Lämna in alla överblivna och utgångna läkemedel till apoteken i en genomskinlig påse. Ytterkartonger och tomma burkar ska inte läggas i påsen utan kan källsorteras som vanligt. Apoteken är skyldiga att ta emot dina överblivna läkemedel.
  • Även använda läkemedelsplåster (som smärtplåster), hormonringar och förpackningar där det är svårt att avgöra om det finns läkemedelsrester kvar, som pulverinhalatorer, sprejbehållare och tuber ska lämnas tillbaka till ett apotek.
  • Be om en liten startförpackning, det vill säga en förpackning för högst en månads förbrukning om du påbörjar en ny långtidsbehandling med läkemedel. Det kan bli billigare för dig men ger framförallt mindre läkemedelsrester om du sedan måste byta till annat läkemedel.
  • Fråga gärna din läkare om det finns ett mer miljövänligt läkemedel som passar dig lika bra.
  • Hämta inte ut mer läkemedel från apoteket än vad du behöver.
  • Berätta alltid för din läkare om du av någon anledning skulle vilja sluta med ett läkemedel. I så fall kan läkaren skriva ut ett mer passande läkemedel eller rent av acceptera att du slutat med ett läkemedel.
  • Begär att få diskutera hela din läkemedelsbehandling med din läkare, särskilt om du använder många läkemedel. Kanske kan du på detta sätt minska på läkemedelsmängderna, vilket i sin tur kan leda till mindre miljöpåverkan men framförallt får du en bättre läkemedelsbehandling.
  • Kan du minska antalet läkemedel genom bättre levnadsvanor? Att sluta röka, minska stillasittandet, göra kostförändringar, uppnå normalvikt, stressa mindre kan ibland minska behovet av läkemedelsbehandling. Fråga din läkare!
  • Köp inte läkemedel via internet om det inte är från ett godkänt apotek. De apotek som är godkända att sälja läkemedel på nätet har den svenska symbolen för apotek på sin hemsida och/eller den EU-gemensamma symbolen. Endast om du köper läkemedel från sådana apotek kan du lita på att du får rätt läkemedel.
  • Diklofenak påverkar miljön negativt, använd med eftertanke. Välj andra smärtstillande läkemedel exempelvis paracetamol.
  • När du väljer ett receptfritt läkemedel på apotek, välj ett med symbolen ”Välj hållbart”.

Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare