Hoppa till innehåll
Nyheter
Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården

Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården

Task-shifting måste ersättas av ”optimizing tasks”. Att växla arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper i vården ska styras av medicinsk kvalitet och patientnytta – inte av personalbrist och besparingskrav. Det betonar Sjukhusläkarna och överläkarföreningarna i Danmark, Norge och Finland i ett gemensamt ställningstagande.
Nyhet
Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, framhåller att uppgiftsväxling inte ska ske på grund av personalbrist. Foto: Pressbilder

– Det är helt avgörande att förändringar i arbetsuppgifter inom sjukvården sker utifrån patientbehov och medicinsk utveckling. En permanent resursbrist får inte leda till permanenta nödlösningar. Vi måste gå från task-shifting med varierande kvalitet till att optimera vem som gör vad inom vården – och till störst nytta för dagens och morgondagens patienter. Det kräver medicinsk kompetens. Utvecklingen ska ske med läkare i spetsen, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Läs pressmeddelandet här.

NordÖls hemsida med ställningstagandet hittar du här.


Fler nyheterInspirerande samtal på repskapet

Sambandet mellan antal vårdplatser och dödsfall, EU-direktiv för dygnsvila och vikten av att läkare är chefer i sjukvården. Sjukhusläkarnas representantskap i Stockholm bjöd in till initierade och engagerade samtal i flera brännande sjukvårdspolitiska frågor.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården