Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården

Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården

Task-shifting måste ersättas av ”optimizing tasks”. Att växla arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper i vården ska styras av medicinsk kvalitet och patientnytta – inte av personalbrist och besparingskrav. Det betonar Sjukhusläkarna och överläkarföreningarna i Danmark, Norge och Finland i ett gemensamt ställningstagande.
Nyhet
Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, framhåller att uppgiftsväxling inte ska ske på grund av personalbrist. Foto: Pressbilder

– Det är helt avgörande att förändringar i arbetsuppgifter inom sjukvården sker utifrån patientbehov och medicinsk utveckling. En permanent resursbrist får inte leda till permanenta nödlösningar. Vi måste gå från task-shifting med varierande kvalitet till att optimera vem som gör vad inom vården – och till störst nytta för dagens och morgondagens patienter. Det kräver medicinsk kompetens. Utvecklingen ska ske med läkare i spetsen, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Läs pressmeddelandet här.

NordÖls hemsida med ställningstagandet hittar du här.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sjukhusläkare i Norden: Vi måste optimera vem som gör vad i vården