Hoppa till innehåll
Nyheter
Pandemin visar behovet av goda förutsättningar för forskning

Pandemin visar behovet av goda förutsättningar för forskning

För att lyfta Sverige inom life science-sektorn behövs en ökning av såväl kliniska prövningar som forskande läkare. Då måste klinisk forskning i kombination med arbete som läkare ses som attraktivt, skriver Karin Båtelson och Ann Hermansson i en debattartikel i Dagens Medicin.

Nyhet

För tillfället befinner sig Sverige i en enorm uppförsbacke – sjukvården är tungt belastad med långvarig kraftig neddragning av vårdplatser och brist på många specialister. Just nu, under pågående pandemi, kan det kännas som en omöjlighet att planera långsiktigt, men vi vill ändå försiktigt påpeka att man redan nu måste planera för att både komma ikapp med den enorma puckeln av uppskjuten vård, samtidigt som den kliniska forskningen återupptas och stärks. Både regeringen och regionerna måste rigga för detta.

I regeringens life science-strategi klargörs att man vill främja integreringen av forskning och innovation i vården. Det ska finnas incitament och goda möjligheter att kombinera kliniskt arbete med forskning samt att läkare tidigt ska attraheras av en forskarkarriär. Sjukhusläkarna har länge påtalat vikten av detta. Läkares kombination av medicinsk, vetenskaplig och klinisk kunskap är central för life science-sektorn och därmed för patientsäkerheten och vårdens utveckling.

Läs debattartikeln på Dagens Medicin


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Pandemin visar behovet av goda förutsättningar för forskning