fbpx
Elin Karlsson är andre vice ordförande i Sjukhusläkarna

Antalet restnoteringar ökade under 2019 med 36 procent. Läkemedelsverket uppskattar att ökningen kommer fortgå under 2020 men att takten mattas av. Samtidigt reserverar man sig för mörkertal. Myndigheten föreslår nu böter för oanmälda restnoteringar och en samverkansgrupp tillsammans med sjukvård och apotek.

– För oss som är i verksamheten är det tydligt att problemen med restnoteringar ökar. Det är ett enormt problem för alla patienter och för oss som arbetar inom sjukvården.  Vi måste dagligen lägga ner mycket tid på att säkerställa att patienterna får adekvat behandling. Ibland finns inga bra alternativ, beroende på vilka läkemedel som tagit slut, säger Elin Karlsson.

– Det kommer att bli enklare när FASS uppdateras med restnoteringar. Men det behövs fler enkla lösningar. Det är orimligt att varje förskrivare ska söka licens för de utbytespreparat som kräver det. Det borde istället ordnas av Läkemedelsverket.

– Och patienter behöver på ett enkelt sätt se var de kan hämta ut sina läkemedel. Nu uppstår ofrivilliga behandlingspauser när det inte går att få tag på rätt läkemedel, vilket påverkar patienterna. En patient som skulle skrivas ut efter en lång sjukhusvistelse fick frågan ”Vad behöver du?”. Svaret jag fick tillbaka var: ”Jag behöver ha tillgång till mina mediciner – sist tog det tre dagar och jag hann bli mycket sämre”.
Idag behöver vi skicka med en buffert för att patienten ska ha några dagar på sig att finna sin utskrivna medicin.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.