Hoppa till innehåll
Nyheter
Restnoteringar är ett samhällsproblem som kräver krafttag

Restnoteringar är ett samhällsproblem som kräver krafttag

– Det är jätteviktigt att någonting händer. Vi läkare behöver enkla hjälpmedel vid restnoteringar. Och det måste bli enkelt för patienter att se var de kan hämta ut sina läkemedel. Idag riskerar de ofrivilliga behandlingspauser, säger Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Nyhet
Elin Karlsson är andre vice ordförande i Sjukhusläkarna

Antalet restnoteringar ökade under 2019 med 36 procent. Läkemedelsverket uppskattar att ökningen kommer fortgå under 2020 men att takten mattas av. Samtidigt reserverar man sig för mörkertal. Myndigheten föreslår nu böter för oanmälda restnoteringar och en samverkansgrupp tillsammans med sjukvård och apotek.

– För oss som är i verksamheten är det tydligt att problemen med restnoteringar ökar. Det är ett enormt problem för alla patienter och för oss som arbetar inom sjukvården.  Vi måste dagligen lägga ner mycket tid på att säkerställa att patienterna får adekvat behandling. Ibland finns inga bra alternativ, beroende på vilka läkemedel som tagit slut, säger Elin Karlsson.

– Det kommer att bli enklare när FASS uppdateras med restnoteringar. Men det behövs fler enkla lösningar. Det är orimligt att varje förskrivare ska söka licens för de utbytespreparat som kräver det. Det borde istället ordnas av Läkemedelsverket.

– Och patienter behöver på ett enkelt sätt se var de kan hämta ut sina läkemedel. Nu uppstår ofrivilliga behandlingspauser när det inte går att få tag på rätt läkemedel, vilket påverkar patienterna. En patient som skulle skrivas ut efter en lång sjukhusvistelse fick frågan ”Vad behöver du?”. Svaret jag fick tillbaka var: ”Jag behöver ha tillgång till mina mediciner – sist tog det tre dagar och jag hann bli mycket sämre”.
Idag behöver vi skicka med en buffert för att patienten ska ha några dagar på sig att finna sin utskrivna medicin.

 


Fler nyheterInspirerande samtal på repskapet

Sambandet mellan antal vårdplatser och dödsfall, EU-direktiv för dygnsvila och vikten av att läkare är chefer i sjukvården. Sjukhusläkarnas representantskap i Stockholm bjöd in till initierade och engagerade samtal i flera brännande sjukvårdspolitiska frågor.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Restnoteringar är ett samhällsproblem som kräver krafttag