Hoppa till innehåll
Nyheter
Det här gör Sjukhusläkarna i Etik- och ansvarsrådet

”Människors lika värde har högre rang än behovs- och kostnadseffektivitetsprincipen”

Bengt von Zur-Mühlen är Sjukhusläkarnas representant i Etik- och ansvarsrådet. Enligt honom är det viktigt att läkarkåren deltar aktivt i debatten kring etiska problem och att kåren inte gör avsteg från prioriteringsplattformen till förmån för kortsiktiga produktionsmål eller opportunistiska politiska utspel.

Nyhet
Bengt von Zur-Mühlen är Sjukhusläkarnas representant i Etik- och ansvarsrådet
Bengt von Zur-Mühlen är förste vice ordförande i Sjukhusläkarna, docent och överläkare i njurmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala

Det här gör Sjukhusläkarna i Etik- och ansvarsrådet (EAR)

Vad är aktuellt i rådet just nu?

– Nu under Covid-19 märks resursbristen tydligt i form av materiel, olika former av vårdplatser och personal. Det är samma grundläggande prioriteringar som gäller i både normalläge och i kris eftersom behoven i stort alltid överstiger hälsa- och sjukvårdens resurser. Människovärdesprincipen med alla människors lika värde har högre rang än behovs- och kostnadseffektivitetsprincipen, säger Bengt von Zur-Mühlen.

Vilket är ert uppdrag?

– Rådet handlägger yrkesetiska frågor för Läkarförbundet och verkar inom kåren för att öka medvetenheten om etiska dilemman och för att kunna omsätta etiska riktlinjer i den kliniska ofta tidspressade vardagen.

– Och som alla förbundets råd har EAR en bred sammansättning men ett begränsat antal möten. Mellan möten bevakas aktuella frågor digitalt. Rapportering sker upp till Förbundsstyrelsen och direkt ut till respektive delförening.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Det här gör Sjukhusläkarna i Etik- och ansvarsrådet