fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Bengt von Zur-Mühlen är Sjukhusläkarnas representant i Etik- och ansvarsrådet
Bengt von Zur-Mühlen är förste vice ordförande i Sjukhusläkarna, docent och överläkare i njurmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala

Det här gör Sjukhusläkarna i Etik- och ansvarsrådet (EAR)

Vad är aktuellt i rådet just nu?

– Nu under Covid-19 märks resursbristen tydligt i form av materiel, olika former av vårdplatser och personal. Det är samma grundläggande prioriteringar som gäller i både normalläge och i kris eftersom behoven i stort alltid överstiger hälsa- och sjukvårdens resurser. Människovärdesprincipen med alla människors lika värde har högre rang än behovs- och kostnadseffektivitetsprincipen, säger Bengt von Zur-Mühlen.

Vilket är ert uppdrag?

– Rådet handlägger yrkesetiska frågor för Läkarförbundet och verkar inom kåren för att öka medvetenheten om etiska dilemman och för att kunna omsätta etiska riktlinjer i den kliniska ofta tidspressade vardagen.

– Och som alla förbundets råd har EAR en bred sammansättning men ett begränsat antal möten. Mellan möten bevakas aktuella frågor digitalt. Rapportering sker upp till Förbundsstyrelsen och direkt ut till respektive delförening.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.