fbpx

Efter statsminister Löfvens två besök i landet där regeringens förslag till vårdpaket presenterats, har inte många konkreta svar lämnats på sjukvårdens frågeställningar om lösningar på vårdens problem.

Måndagens utspel i Uppsala om att korta väntetiderna saknade skarpa förslag, förutom löften om 400 miljoner per år för att utbilda specialistsjuksköterskor. Dessutom lyfte statsministern upp frågan om jämlik vård. Regeringen vill verka för bättre ambulanstäckning, ökade öppettider och utvecklande av mobila vårdteam. Även universitetssjukvården lyftes fram som en viktig faktor.

– Detta är ett utspel i valrörelsen som saknar det som behövs för att rätta till systemfelen. För att få bort oacceptabla väntetider och bristande vårdkvalitet krävs förslag på hur vårdplatskrisen ska lösas, en bättre personalpolitik och tydliga krav på fortbildning. Dessutom måste patienter garanteras en fast läkarkontakt. Landstingen behöver helt enkelt få tydligare krav på sig av regeringen och av de ansvariga myndigheterna för att få det att gå åt rätt håll igen, säger Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.