Hoppa till innehåll
Nyheter
Utredning om privata sjukvårdsförsäkringar

Utredning om privata sjukvårdsförsäkringar

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur privata sjukvårdsförsäkringar påverkar den offentligt finansierade vården.
- Sjukhusläkarna vill ha en solidariskt finansierad sjukvård med vård efter behov. Lösningen är inte att förbjuda försäkringarna, men det behövs ett bra regelverk, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.

Nyhet
Kvinna med brunt hår och ljusblå blus
Foto: Stefan Tell

Utredaren ska föreslå åtgärder för att patienter med privat sjukvårdsförsäkring inte ska få snabbare tillgång till vård eller bättre vård i den offentligt finansierade sjukvården, framför patienter utan försäkring. Det ska säkerställa vård på lika villkor i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson är med som expert i utredningen.

– Privata sjukvårdsförsäkringar är ett symtom. Så länge tillgängligheten är dålig i den offentliga vården kommer efterfrågan att öka. Sjukhusläkarna vill ha en solidariskt finansierad sjukvård med vård efter behov. Lösningen är inte att förbjuda försäkringarna, men det behövs ett bra regelverk.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Utredning om privata sjukvårdsförsäkringar