Hoppa till innehåll
Nyheter
2021 Upprepningens år!

2021 Upprepningens år!

Nyhet

När vi satt och väntade på julledigheten förra året så trodde vi att snart är allt över och vi kan börja arbeta som vanligt igen. Men även kunna leva på för oss ett normalt sätt, men ack vad vi bedrog oss!

COVID-19 har fortsatt att vara ett enormt gissel för sjukvården. Under våren fick vi våg 3 och nu under hösten så har vi en liten våg 4 men det påverkar oss allt mer hela tiden. Långsamt börjar vi kunna leva med att det kommer att finns en farlig sjukdom runt omkring oss. Vi behöver därför rusta oss för en lång tid framöver. Samtalsämnena i fikarummet är nu helt annorlunda än tidigare: tredje sprutan och covidpass.

Vi har långsamt lärt oss väldigt mycket om covid-19 och hur vi ska skydda oss för smitta. Samhället måste gå igenom vad som gick bra och vad som inte gick bra. Vi har haft en ledning som tidvis varit helt handlingsförlamad, tyvärr. Hade vi varit bättre förberedda och haft ett lager av läkemedel och utrustning så hade utfallet blivit betydligt bättre.  Det är verkligen fasansfullt att se att mer än 15 100 har avlidit av Covid-19. Nu har vi kvar en enorm mängd uppskjuten vård, fortbildning, utbildning och forskning. Hur lång tid kommer det att ta för att komma i kapp?

Sedan finns det något som vi måste tala betydligt mer om och det är vår arbetsmiljö. Det har nu varit 1,5 år som har varit enormt påfrestande. Många av oss är både fysiskt och psykiskt väldigt utmattade efter att ha arbetat under hög press. Vi måste få tid för återhämtning. Vi får inte glömma att det är genom vår väldigt riskfyllda och tidvis heroiska insatser som gjorde att det inte blev värre än vad det blev.

När frågan om planeringen för att hämta igen den uppskjutna vården sker så är det viktigt att vi får vara med. Det är vi som vet hur vi kan arbeta på ett snabbt och säkert sätt. Inga konsultar ska komma igen och ställa till oreda.

Till sist måste vården vara lite mer robust för att tåla nya katastrofer. Vi måste ha mer vårdplatser, fullt utbyggd primärvård och en väl utbyggd jourverksamhet som arbetar sömlöst hela tiden. Inte nödlösningar som hela tiden kommer med nya vårdnivåer.

I detta upprepningens år vill jag dock önska alla

GOD JUL o GOTT NYTT ÅR

För Stockholms läkarförening

Johan Styrud
Ordförande


Fler nyheter


Julhälsning 2022

Nu äntligen är julhelger här igen. Varje år går tyvärr fortare och fortare. Vi ser tillbaka på ett mycket arbetsamt år. Covid pandemin har minskar i tyngd men den finns…

Nya miljardminus hotar akutsjukhus

Akutsjukhusen i Stockholm slår larm om nya miljardunderskott som bara kan klaras med personalneddragningar under 2023. Detta trots att den nya regionledningen tillfört nya pengar till sjukhusen. I budgeten för nästa…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare