Hoppa till innehåll

En sommarhälsning

Nyhet

Äntligen så kommer sommaren även i år. Året som har gått går knappast att beskriva i ord. Trycket har varit väldigt hårt och alla vi läkare har gjort fantastiska insatser. Jag är imponerad av hur sjukvården här i Regionen men även i hela landet så snabbt har byggt om och många har fått helt nya uppgifter. Uppgiften var ibland helt omöjlig men genom enskilda insatser så har väldigt mycket kunnat gå ändå. Men nu är många enormt trötta och behöver tid för återhämtning och även en välbehövlig semester.

Vi har lärt oss väldigt mycket om Covid-19. Vi har lärt oss hur vi skydda oss. Vi har lärt oss hur vi ska behandla sjukdomen och vi har väldigt snabbt fått fram vaccin. Men kommer vi komma tillbaka till samma liv som före pandemin, ja det vet ingen idag.

Jag hoppas att vi får tid för att långsamt börja arbeta av den vård som inte är utförd samtidigt som vi ska göra den vanliga vården. Det finns ingen luft i systemet så att vi snabbt skulle kunna beta av den uppskjutna vården, det är en utopi.

Det är inte bara vård som är uppskjuten. Fortbildning, utbildning och forskning har fått stå tillbaka. Detta måste vi ta igen. Vi ska vara i framkanten av utvecklingen och det är vi inte idag.

Nu gäller det att vi snabbt får en hög vaccinationsgrad så att pandemin dör undan. Det finns starka krafter emot detta, tyvärr. Det har varit en stor mänsklig tragedi med många döda och många som har blivit väldigt sjuka. Allt har blivit värre än vad vi kunde ana för ett år sedan. Vi måste ha en högre grad av beredskap än vad vi hade innan pandemin. Det är viktigt att vi läkare får vara med och utarbeta hur vi ska komma ikapp inom vården. Annars är risken stor att det kommer konsulter igen.

Här i Region Stockholm är vi i slutfasen av de lokala varven för 2021, det kommer vara några sektioner som kommer vara färdiga till hösten först. Det är mycket viktiga sittningar där vi kan ta hänsyn till den enskilda medlemmen.

Efter att Pandemin är över måste vi dra lärdomar av denna mänskliga tragedi. Akutsjukhusen måste vara större och ha större kapacitet. Det måste finnas en primärvård som kan ta betydligt mer, dvs det måste finnas mer distriktsläkare. Vi måste ha en psykiatri som fungerar och kan ta hand om alla i denna mänskliga katastrof och en geriatrik som kan sköta våra äldre som nu har blivit utsatt för en enorm press och lidande.

Stockholm har en stor Privatläkarkår som snabbt blir betydligt äldre, den behöver nu föryngras. Vi behövs på alla ställen.

Jag hoppas att sommaren blir lagom varm och att det kommer lagom mycket regn, men framför allt att sjukvården kommer att fungera och att vi inte får en andra våg av Pandemin. Det är vi som står med patientansvaret om något händer någon.

Jag önskar trots allt att alla medlemmar får en solig och behaglig sommarledighet. Det kommer att behövas!

Johan Styrud /Ordförande


Fler nyheter


Sommarhälsning 2023

När jag tittar ut genom fönstret så skiner solen och allt har snabbt nu blivit grönt. Dock är inte allt lika ljust överallt. Kriget i Ukraina har inte fått någon…


Pensionsinformation

Den 8 februari var det dags för en uppdatering av pensionsfrågor på Sveriges läkarförbund.Representanter från KPA pensioner och handläggare från regionen informerade om nyheter.Kvällen var mycket välbesökt och det blev…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare