Hoppa till innehåll

Julhälsning 2024

Nyhet

Kan vi hoppas på en vit jul i år?

När vi närmar oss julen är vi många som drömmer om en vit jul. Den där klassiska snön som täcker landskapet och ger oss en känsla av frid och stillhet. Men tyvärr, som vi vet, är det inte alltid så. Väderprognoserna ger oss ofta hopp, men verkligheten visar sig inte alltid vara lika förutsägbar. Och precis som vädret, ser vi hur livet runt omkring oss ibland inte lever upp till våra förväntningar.

När vi blickar ut över världen ser vi mer gråa och mörka nyheter än vi skulle önska. De två pågående krigen som orsakar enormt lidande för civilbefolkningen, kriser som vi känner av på olika sätt, påminner oss om att vi måste vara tacksamma för det vi har, även om vi inte alltid kan förändra det vi inte själva styr över.

I Sverige har vi under året sett hur stora samhällsutmaningar växt fram, där vi förbereder oss för att hantera oförutsedda händelser i vår närhet. Detta innebär en omställning som kräver både tid och stora resurser. Vi ser också hur det gångna året har medfört betydande påfrestningar för vården, särskilt i Region Stockholm, där sjukvården kämpar med stora brister.

En framtid för vården i Region Stockholm?

Ett av de största hoten mot en fungerande vård är bristen på läkare, särskilt inom primärvården. Region Stockholm har lovat att tillsätta 94 nya distriktsläkare i årets budget. Frågan återstår om dessa blir verklighet eller bara en budgetpost utan verklig effekt. Jag hoppas innerligt att det verkligen blir 94 nya läkare, men min erfarenhet säger mig att det krävs mer än bara pengar på papper för att lösa dessa långsiktiga problem.

När det gäller sjukhusens kapacitet är situationen ännu mer kritisk. Vi behöver fler vårdplatser och fler operationssalar för att kunna möta de behov som ständigt växer. År efter år ser vi samma rapporter om en växande belastning, men inte tillräckligt stora åtgärder.

En utmaning vi måste ta på allvar

Men det största problemet för vården ligger i bristen på utbildning och fortbildning. Det långvariga underskottet på fortbildning måste åtgärdas om vi ska kunna säkerställa att våra medarbetare har de verktyg de behöver för att utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt. Region Stockholm måste börja prioritera detta på allvar. Vi behöver bygga ut utbildningen för AT/BT/ST så att vi kan säkerställa en självförsörjning på läkare och annan vårdpersonal inför framtiden.

För att lyckas med detta krävs ett långsiktigt tänkande och en vilja att investera i människor. Det är en utmaning, men om vi gör rätt val nu, så kan vi skapa möjligheter för en bättre och mer hållbar vård på lång sikt.

Psykiatri och små enheter – en särskild utmaning

En annan grupp som ofta hamnar i skymundan är de psykiskt sjuka. Här ser vi stora brister på både läkare och vårdplatser. Tyvärr är dessa patienter inte alltid de starkaste rösterna i samhället, vilket gör att deras behov lätt blir bortprioriterade. Vi måste stå upp för dem och säkerställa att de får den hjälp de behöver.

Region Stockholm har goda exempel på privat verksamhet som fungerar bra, med små enheter där kontinuiteten är hög. Tyvärr ser vi att många av dessa enheter lider av samma åldrande problem som resten av vården, och när äldre kollegor går i pension saknas resurser för att ersätta dem med yngre förmågor. Här behövs en förändring för att säkerställa att även dessa enheter kan fortsätta leverera bra vård.

En önskelista till tomten

Så, vad vill jag egentligen ha i julklapp? Om jag kunde skicka en önskelista till tomten, skulle det vara förändringar som skapar verkliga förbättringar i vården: fler läkare, fler vårdplatser, mer utbildning och en bättre arbetsmiljö för alla som arbetar inom vården. Men tyvärr måste jag vara realist. För nästa år kommer förändringarna inte vara tillräckliga för att lösa alla de problem vi står inför.

Vi är imponerande – men kan vi hålla i längden?

Trots dessa utmaningar måste vi också komma ihåg att vårdpersonalens insatser är ingenting annat än imponerande. Jag är själv djupt imponerad av vad alla i vården gör dagligen. Trots de stora bristerna i systemet fortsätter alla att kämpa för sina patienter. De stretchar sina resurser och gör sitt bästa för att hantera varje svårighet och problem.

Men frågan vi måste ställa oss är: Är detta hållbart i längden? Om vi inte förändrar arbetsförhållandena och ser till att vi blir fler som delar på bördan, kommer vi inte kunna fortsätta i samma takt. Det är dags att ta ansvar för vårdpersonalens arbetsmiljö och se till att alla som arbetar i vården har de resurser de behöver för att orka ett helt arbetsliv.

Så, kan vi hoppas på en vit jul i år? Kanske inte på alla fronter. Men vi kan åtminstone hoppas på förändringar som leder till en bättre framtid för vården och våra patienter.

Jag önskar er alla ett gott hopp och en

GOD JUL o GOTT NYTT ÅR!

För Stockholms läkarförening

Johan Styrud

Johan Styrud. Fotograf: Camilla Östergren

Fler nyheter


Kortvarselavtal - oförändrat

Stockholms läkarförening har tecknat nytt lokalt kollektivavtal för läkare som fullgör jour och beredskap med kort varsel vid Region Stockholms akutsjukhus. Vi har försökt att få ett avtal för hela…

Ekonomiskt stöd för utbildning inom arbetsmiljö

Nu har du som är chef eller skyddsombud inom privata sektorn åter möjligheten att söka stödpengar till arbetsmiljöutbildning. Det är arbetsmarknadens parter som har avsatt pengar till satsningen. Prevent är godkänd utbildningssamordnare. Klistra in följande länk i webbläsaren för att …

LOK 24

Efter rätt långa och intensiva förhandlingar med arbetsgivaren har vi nu fått till LOK 24. Avtalet gäller fram till den sista mars 2025. Avtalet i sin helhet hittar du om du klickar på länken nedan.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare