Hoppa till innehåll
Nyheter
Sommarbrev från ordförande

Sommarbrev från ordförande

Nyhet

Efter en varm april så fick vi en kall start på maj men äntligen har värmen kommit. Tyvärr så känns det inte så varmt när man kommer in i den vanliga verksamheten. Regionen har inte lyckats öppna vårdplatser sedan förra sommaren eller lyckats anställa mer distriktsläkare. Från vissa politiker får man höra att lösningen är våra närakuter. Jag är dock inte så övertygad om att det är lösningen. De har tagit läkare från våra vårdcentraler och sjuksköterskor från sjukhusens akutmottagningar. Innan Regionen gör nya satsningar så måste det vanliga fungera.

Jag får information om att fler vårdplatser kommer att stängas. Det ryktas om 60 platser inom geriatriken. På akutsjukhusen är det mycket tungt innan sommarstängningarna och ekonomin är väldigt ansträngd på NKS. Man kan inte spara ihop dessa stora summor. Jag tror att de behöver göras ett omtag gällande vårdplatserna och använda det gamla sjukhuset och gå tillbaka till den fungerande vårdorganisationen. Sådana beslut kommer att göra ont för regionen men det finns inga andra lösningar.

Vad har varit bra för vår grupp? Jo, schemaläggningen verkar nu helt vara borta, men vi ska hela tiden vara beredda på att den dyker upp igen. Kortvarsel avtalet är förlängt ett år t o m 2020-05-31. Vi driver frågan om fler AT och ST block men även att tillsättningen ska vara rättvis.

Stockholm behöver en bra och fungerande vårdkedja. Det har vi inte idag. Regionen stöttar inte vår primärvård eller alla välfungerande privatläkare. Stockholm saknar idag mer än 400 allmänläkare och det måste planeras långsiktigt för att möta upp kraven. Samtidigt behöver Stockholm de små privata mottagningar som oftast är väldigt effektiva.

Jag hoppas att sommaren blir lagom varm och att det kommer lagom mycket regn, men framför allt att sjukvården kommer att fungera. Det är vi som står med patientansvaret om något händer.

Jag önskar trots allt att alla medlemmar får en solig och behaglig sommarledighet. Det kommer att behövas!

Johan Styrud


Fler nyheter


I händelse av strejk

Läkarförbundet har skrivit på ett nytt kollektivavtal för alla läkare som jobbar inom region och kommun med arbetsgivarorganisationen SKR. Vårdförbundet har varslat om strejk, vad innebär det för läkarna? På…


Pensionsinformation

Den 25 oktober var det dags för en uppdatering i pensionsfrågor.Representanter från KPA pensioner och handläggare från regionen informerade och svarade på frågor. Se bilderna här
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare