Hoppa till innehåll
Nyheter
Ordförandens sommarhälsning

Ordförandens sommarhälsning

Nyhet

Den 24 februari byttes plötsligt alla människors focus från pandemin till folkmordet i Ukraina. Detta vansinniga krig har nu varit mer än 3 månader. Det är inte ledarna som får bära allt lidande. Oskyldiga barn, kvinnor och inte krigförande män som får bära hela lidandet. Denna katastrof går inte att beskriva med ord hur ett land bara kan anfalla och vill ta ett annat land.

Pandemin minskar men går inte ned till noll. Snart har 19 000 dött i Sverige av Covid-19. Vi får inte glömma bort alla som drabbas. Nu måste dock sommaren komma så att vi får vår lagstadgade semester. Det behöver verkligen alla i år. Det har varit väldigt tufft i Region Stockholm under det år som har gått. Vi måste få tid för återhämtning och även tid för fortbildning. Sedan finns det en enorm upparbetad vårdskuld som kommer ta mer tid och kraft att arbeta bort än vad våra styrande politiker tror. Jag tror att de siffror som finns idag inte stämmer. Det finns väldigt mycket som inte syns.

Jag är imponerad av hur sjukvården här i Regionen har fungerat under året som har gått. Våra medlemmar har gjort fantastiska insatser. Detta i hela vårdkedjan. Jag hoppas verkligen att vi alla kommer att ta lärdom om hur vi har kunnat lösa krisen under pandemin. Vi kommer att vara med om likande händelser igen men vi vet inte när det händer igen.

Sjukvården i Regionen måste vara betydligt mer robust och kunna fungera som ett dragspel när det händer olyckor eller andra katastrofer.

Sedan är det inte bara vård som är uppskjuten. Fortbildning, utbildning och forskning har fått stå tillbaka. Detta måste vi ta igen. Vi ska vara i framkanten av utvecklingen och det är vi inte idag.

Här i Region Stockholm är vi i slutfasen av de lokala varven för 2022. Det centrala avtalet vi har kommer inte att ge kompensation för den höga inflationen som vi har just nu. Vi måste på något sätt få kompensation för detta. Det är mycket viktiga sittningar som sker i varje sektion där vi kan ta hänsyn till den enskilda medlemmen.

När Pandemin är över måste vi dra lärdomar av denna mänskliga tragedi. Akutsjukhusen måste vara större och ha större kapacitet. Det måste finnas en primärvård som kan ta betydligt mer, dvs det måste finnas mer distriktsläkare. Vi måste ha en psykiatri som fungerar och kan ta hand om alla i denna mänskliga katastrof och en geriatrik som kan sköta våra äldre som nu har blivit utsatt för en enorm press och lidande.                                                                    

Stockholm har en stor Privatläkarkår som snabbt blir betydligt äldre, den behöver nu föryngras. Vi behövs på alla ställen.

Jag hoppas att sommaren blir lagom varm och att det kommer lagom mycket regn, men framför allt att sjukvården kommer att fungera och att vi inte får en andra våg av Pandemin. Det är vi som står med patientansvaret om något händer någon.

Jag önskar trots allt att alla medlemmar får en solig och behaglig sommarledighet. Det kommer att behövas!

Johan Styrud
Stockholms läkarförening


Fler nyheterJulhälsning

Äntligen är julhelgen här igen. Det gångna året har tyvärr varit fullt med stora påfrestningar. Vi tror hela tiden att vår verksamhet ska bli bättre men så är det inte…

Pensionsinformation

Den 25 oktober var det dags för en uppdatering i pensionsfrågor.Representanter från KPA pensioner och handläggare från regionen informerade och svarade på frågor. Se bilderna här
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare