Hoppa till innehåll

Sommarhälsning

Nyhet

Sommarhälsning

När jag skriver detta så har varsel lagt för att det ska bli strejk på 3 av Stockholms sjukhus. Vi från läkarföreningen ska hålla oss helt neutrala men det kommer bli en stor anspänning för sjukvården här i Region Stockholm. Jag tror att vi alla verkligen hoppas att det kommer lösa sig innan strejk bryter ut. Sjukvården är nog ansträngd utan att något mer händer sedan är det viktigt att alla vi som arbetar i vården har en arbetsmiljö och en ekonomisk ersättning som är skälig. Efter Pandemin har arbetsklimatet hårdnat betydligt och vi har fått betydligt fler personärenden. Dessa måste handläggas på så att vi verkligen hjälper våra kollegor. Ni alla läser om ett speciellt ärende som pågår just nu. Tyvärr är det inte läkarföreningen som bestämmer tempot i denna förhandling men vi kommer att stå upp får vår kollega.

Vårdvalen som snabbt byggdes upp för ett antal år sedan och var som mest 38 stycken. Dessa  raseras nu i snabb takt. Vi måste få vara med så att det blir bra för vår kår men även för alla våra patienter. Jag är rädd för att det inte går till på det sättet utan nu kastar regionen ut barnet med badvattnet. Vi måste ha ett alternativ till att ha regionen som arbetsgivare.

Samtidigt i vår närhet finns det 2 krig som är folkmord. Allt som vi läser om dessa krig är helt avskyvärt. Jag hoppas på en lösning som gör att civilbefolkningen inte drabbas mer. Tyvärr verkar ingen lösning vara nära idag.

Vi behöver en betydligt mer robust sjukvård här i regionen och i hela Sverige, Hur kan vi få det. Vi behöver betydligt mer vårdplatser, mer operationssalar, mer IVA platser och mer öppna akutmottagningar. Sedan behöver primärvården byggas ut med tak för antalet listade och en fungerande privatläkarkår, Det måste hela tiden finnas en dragspelsfunktion som gör att hela systemet är mer robust. Idag är det hela tiden strid om pengar och operationsutrymme. De som kommer i kläm är alla patienter. Det är dessutom vi läkare som måste ta ansvar trots att vi inte kan påverka situationen.

Utbildning och fortbildning har legat på is till stor del under dessa år. Det måste bli en ändring på det. Vi arbetar i en kunskapsorienterad verksamhet där utvecklingen går mycket fort hela tiden. Forskningen har också fått utföras på sparlåga, det är viktigt att vi leder den utvecklingen. Patienterna vill hela tiden ha en utveckling till bättre behandlingsmetoder och ingen vill ha gårdagens behandling.

Vi behöver nu vår lagstadgade semester för att samla krafter inför hösten, det kan verkligen behövas. Vi har fått större och större utmaningar hela tiden. Vi kan inte arbeta smartare eller fortare utan det kommer krävas enträget arbete som vi ska styra och inte med hjälp av konsulter.

Stockholm har en stor Privatläkarkår som snabbt blir betydligt äldre, den behöver hela tiden föryngras. Vi behövs på alla ställen. Denna småskaliga verksamhet passar bra för vissa kolleger och vissa patienter, låt den vara.

Jag hoppas att sommaren blir lagom varm och att det kommer lagom mycket regn, men framför allt att sjukvården kommer att fungera och att trycket på vår vårdapparat inte bli för hårt. Tidigare år har trycket varit väldigt hårt under sommaren och det har varit på gränsen av vad vi klarar av. Denna gräns flyttas hela tiden för varje sommar. Vi gör allt för att klara av sommaren. Detta löses genom att vi är väldigt ansvarsfulla och nästan trollar med knäna för att hitta kreativa lösningar. Det är vi som står med patientansvaret om något händer något.

Jag önskar trots allt att alla medlemmar får en solig och behaglig sommarledighet. Det kommer trots allt att behövas!

Johan Styrud


Fler nyheter


Om vårdkonflikten och förhandling om samhällsfara

Parterna kom 2024-06-19 fram till några undantag från den pågående konflikten. Undantagen gäller bland annat bemanningscentrum/resursteamen på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Vissa undantag görs även från övertidsblockaden rörande intensivvård/anestesi. Vårdkonflikten…

Nu finns en ny version av Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning

Ett flexibelt lektionsupplägg underlättar anpassningar efter organisationens behov. För utbildningsledaren finns nya funktioner som gör den ännu enklare och bättre att använda. Alla filmer är nya eller uppdaterade. Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning är partsgemensam, dvs fackförbund och arbetsgivare står tillsammans bakom innehållet. …

Vårdförbundet varslar om strejk

Idag den 21 maj varslar Vårdförbundet runt 2000 medlemmar i fem regioner om strejk. Strejken inleds den 4 juni klockan 11. Samtidigt fortsätter övertidsblockaden för över 68 000 barnmorskor, biomedicinska…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare