Hoppa till innehåll

Sommarhälsning

Nyhet

Sommaren kommer nu med stormsteg men inne i vården är det fortfarande kall vinter. Den pandemi som har drabbat oss med stormstyrka har påverkat alla. Vi har dels alla som har avlidit i denna Covid-19 pandemin men även alla som har blivit sjuka och har risk för bestående men. Vi måste ha en arbetsmiljö där ingen blir sjuk och att sedan kollegor dör är helt oacceptabelt. Vi sänder en varm tanke till våra medlemmar som har gått bort i Pandemin.

Jag är väldigt imponerad över allas insats i sjukvården. Vi har byggt om all vård. Fått nya flöden och kunnat ändra på allt. Detta har gått på rekordtid. Alla läkare har gjort fantastiska insatser. Tyvärr så startade vi med många brister som vi nu får lida hårt för. Att Stockholm på kort tid mångdubblar antalet IVA plaster, antalet intermediärplatser och antalet vanliga vårdplatser ökar kraftigt. Vi har fått ett stort antal nya jourlinjer samtidigt. Jag är stolt över att tillhöra denna yrkeskår.

Men baksidan av denna enorma satsning är att alla har arbetat hårt och behöver tid för återhämtning och att vi samtidigt har byggt upp en vårdskuld. Denna måste betas av ganska fort. Hur ska det gå till?

Efter att Pandemin är över måste vi dra lärdomar av denna mänskliga tragedi. Akutsjukhusen måste vara större och ha större kapacitet. Det måste finnas en primärvård som kan ta betydligt mer, dvs det måste finnas mer distriktsläkare. Vi måste ha en psykiatri som fungerar och kan ta hand om alla i denna mänskliga katastrof och en geriatrik som kan sköta våra äldre som nu har blivit utsatt för en enorm press och lidande.

Stockholm har en stor Privatläkarkår som snabbt blir betydligt äldre, den behöver nu föryngras. Vi behövs på alla ställen.

Avtalsrörelsen som skulle har startat under våren är flyttad 6 månader framåt. Vad utfallet kommer att bli vet ingen idag. Vi har även drivit frågan om mer AT och ST platser. Stockholm behöver vara självförsörjande på läkare.

Jag hoppas att sommaren blir lagom varm och att det kommer lagom mycket regn, men framför allt att sjukvården kommer att fungera och att vi inte får en andra våg av Pandemin. Det är vi som står med patientansvaret om något händer.

Jag önskar trots allt att alla medlemmar får en solig och behaglig sommarledighet. Det kommer att behövas!

Johan Styrud
Ordförande


Fler nyheter


Vårdförbundet har överlämnat konfliktvarsel till SKR/Sobona. Om inget nytt avtal träffas innan den 25 april 2024 klockan 16.00 påbörjas Vårdförbundets varslade strejk. Läs mer om Vårdförbundets varsel här: Varsel om stridsåtgärder (vardforbundet.se) För…

I händelse av strejk

Läkarförbundet har skrivit på ett nytt kollektivavtal för alla läkare som jobbar inom region och kommun med arbetsgivarorganisationen SKR. Vårdförbundet har varslat om strejk, vad innebär det för läkarna? På…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare