Hoppa till innehåll
Nyheter
Viktig information gällande schemaläggning

Viktig information om schemaläggning

Med anledning av att det framkommit många frågor från medlemmar vill vi gärna ge vår syn i frågan.

Nyhet

Stockholms läkarförening har fått många frågor från medlemmar med anledning av
schemaläggningsförhandlingarna med landstinget. Vi vill därför ge vår syn i frågan.

Sveriges Läkarförbund tecknade ett nytt 3 årigt avtal 2017 med SKL och Pacta

I avtalet finns inskrivet sedan 1979 att läkare kan schemaläggas mellan kl. 07.00 och 21.00. Det var en bra begränsning 1979 jämfört med andra grupper som kunde schemaläggas dygnet runt. Lokala jouravtal har förhandlats fram av läkarföreningarna i nästan alla landsting om bättre ersättning kvällstid.

Läs hela avtalet här: Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor

Landstingsfullmäktige har fattat beslut att uppdra till sjukhusen att läkare ska schemaläggas kl. 07.00-21.00.

Detta togs på ett undermåligt underlag i landstingsbudgeten och har inte förhandlats med läkarföreningen. Beslutet är en följd av Göran Stiernstedts utredning Effektiv vård.

Det är anmärkningsvärt att politiker går in och beslutar i avtalsfrågor.

Stockholms läkarförening har sedan frågan blev aktuell arbetat mycket aktivt på alla plan både i formell förhandling och genom påverkansarbete. Läkarföreningen har haft regelbundna kontakter med såväl politiker som landstingstjänstemän för att förmedla vår ståndpunkt att jourarbete innebär en helt annan arbetsbelastning och kräver mer tid för återhämtning. Schemaläggning försämrar kontinuitet avseende kompetens och utbildning och kräver dessutom mer personal.

Nytt jouravtal från den 1 september 2017

I samband med beslutet om schemaläggning sade landstinget upp alla lokala jouravtal. Efter mycket intensiva förhandlingar under vintern/våren 2017 enades parterna om ett nytt jouravtal för samtliga landstingsdrivna sjukhus. Avtalet innebär sammantaget ingen större förändring för läkarkåren i länet.

Stockholms läkarförenings syn är att: Alla som arbetar med det som vi alltid kallat jour (”med icke planerad verksamhet ”) ska ersättas enligt jouravtalet.

Stockholm den 22 september 2017

Johan Styrud
Yvonne Dellmark


Fler nyheter


Vårdförbundet har överlämnat konfliktvarsel till SKR/Sobona. Om inget nytt avtal träffas innan den 25 april 2024 klockan 16.00 påbörjas Vårdförbundets varslade strejk. Läs mer om Vårdförbundets varsel här: Varsel om stridsåtgärder (vardforbundet.se) För…

I händelse av strejk

Läkarförbundet har skrivit på ett nytt kollektivavtal för alla läkare som jobbar inom region och kommun med arbetsgivarorganisationen SKR. Vårdförbundet har varslat om strejk, vad innebär det för läkarna? På…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Viktig information gällande schemaläggning