Hoppa till innehåll
Nyheter
Avhandling i Palliativ medicin

Vitamin D in palliative Care - aspects on pain, infections and Qualiy of life

Maria Helde-Frankling (Överläkare inom Palliativ vård och dubbelspecialist i Onkologi och Palliativ Medicin) disputerade nyligen på sin avhandling "Vitamin D in palliative Care - aspects on pain, infections and Qualiy of life".

Nyhet

 Maria Helde Frankling avhandling ’Vitamin D in Palliative Care – Aspects on Pain, Infections and Quality of Life’, handlar om nyttan med vitamin D tillskott till patienter med cancer som befinner sig i palliativt skede av sjukdomsförloppet.
I avhandlingen studeras också effekten av antibiotikabehandling i livets slutskede, samt skillnader i effekt mellan olika typer av D-vitaminberedningar. I avhandlingen visas genom en stor, randomiserad studie att cancerpatienter med låga D-vitaminnivåer som fått D-vitamintillskott under tolv veckor behandlades med lägre opioiddoser jämfört med patienter från kontrollgruppen som fått placebo. De D-vitaminbehandlade patienterna hade också något mindre fatigue.

Avseende antibiotikaanvändning kunde vi inte se någon skillnad mellan grupperna. Biverkningar av behandlingen var få och milda. D-vitamintillskott givet i tablettform höjer nivåerna av cirkulerande D-vitamin lika mycket som D-vitamin löst i olja. Trots att D-vitaminnivåer anses ha samband med risken att få infektioner, visade studien att förekomst av och effekt av antibiotikabehandling i livets slutskede inte hade något samband med patienternas D-vitaminnivåer. Däremot hade antibiotikabehandlingen dokumenterad effekt i hälften av fallen där sepsis misstänktes eller konstaterades. I vårt material beskrevs få biverkningar av behandlingen
Vill ni läsa mera, finns hela avhandlingen på följande länk, 
https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/47348.


Fler nyheter


Enkätstudie

Karolinska Institutet kommer i samarbete med Svenska palliativregistret att genomföra en forskningsstudie om strategier för hantering av symptomgivande ascites i livets slut. Det kommer att ske i form av en kortare enkät on-line som öppnas i samband med den ordinarie …


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare