fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

 Maria Helde Frankling avhandling ’Vitamin D in Palliative Care – Aspects on Pain, Infections and Quality of Life’, handlar om nyttan med vitamin D tillskott till patienter med cancer som befinner sig i palliativt skede av sjukdomsförloppet.
I avhandlingen studeras också effekten av antibiotikabehandling i livets slutskede, samt skillnader i effekt mellan olika typer av D-vitaminberedningar. I avhandlingen visas genom en stor, randomiserad studie att cancerpatienter med låga D-vitaminnivåer som fått D-vitamintillskott under tolv veckor behandlades med lägre opioiddoser jämfört med patienter från kontrollgruppen som fått placebo. De D-vitaminbehandlade patienterna hade också något mindre fatigue.

Avseende antibiotikaanvändning kunde vi inte se någon skillnad mellan grupperna. Biverkningar av behandlingen var få och milda. D-vitamintillskott givet i tablettform höjer nivåerna av cirkulerande D-vitamin lika mycket som D-vitamin löst i olja. Trots att D-vitaminnivåer anses ha samband med risken att få infektioner, visade studien att förekomst av och effekt av antibiotikabehandling i livets slutskede inte hade något samband med patienternas D-vitaminnivåer. Däremot hade antibiotikabehandlingen dokumenterad effekt i hälften av fallen där sepsis misstänktes eller konstaterades. I vårt material beskrevs få biverkningar av behandlingen
Vill ni läsa mera, finns hela avhandlingen på följande länk, 
https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/47348.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.