fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Socialstyrelsen beslutade samtidigt att se över samtliga specialiteters målbeskrivningar, och de nya målbeskrivningarna för samtliga specialiteter började gälla 1 maj 2015.

De nya målbeskrivningarna innebär att vissa mål är gemensamma för alla läkare (mål A), vissa gemensamma för en grupp specialiteter (mål B). Varje enskild specialitet har dessutom en egen specifik uppsättning mål (mål C). Glädjande är att Socialstyrelsen föreslår att alla kliniska specialiteter skall ha ett mål B med Palliativ Medicin, vilket kommer innebära att alla ST-block i en klinisk specialitet ex. kirurgi, internmedicin, allmänmedicin, gynekologi mm kommer ha krav på att genomgå en kurs i Palliativ Medicin och ev randa på palliativ enhet under sin specialistutbildning.

A-mål för samtliga läkare ser ut såhär.

B-mål för kliniskt verksamma läkare ser ut såhär

Målbeskrivningen för blivande specialist inom Palliativ Medicin ser ut såhär.

Översättning av målbeskrivningen för specialist i Palliativ Medicin till engelska (via SLF översättare hösten 2018).

I september 2016 kom ett tilläggsbeslut där Socialstyrelsen fastslog att man högst kan räkna med 2,5 år från tidigare specialitet vid ansökan om ny specialitet, även om detta gäller en tillägsspecialitet. Detta innebär att en ST i Palliativ Medicin minst måste pågå under 2,5 år (minst fem år totalt behövs för att uppnå specialistkompetens). Regelverket ser ut såhär.

SFPM har sedan 2014 tillsatt en arbetsgrupp som haft till uppgift att se över former för och föreslå ett kursinnehåll för de många ST-läkare inom olika kliniska specialiteter som kommer behöva genomgå kurs i Palliativ Medicin.

Ytterligare en arbetsgruppen har genomfört en enkätundersökning bland SFPM:s medlemmar under januari-mars 2015 i syfte att kartlägga vilka behov som kan finnas angående kurser mm, i syfte att möjliggöra att så många som möjligt skall kunna uppnå specialiststatus. Läs mer här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.