fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Regelverket är anpassat efter nya ST-block i Palliativ Medicin, vilket medför krav som idag inte går att uppfylla ännu (ex. krävs genomgångna kurser som ännu inte existerar, handledning från specialist i Palliativ Medicin krävs samtidigt som det ännu inte finns några).

Socialstyrelsen skriver på sin hemsida:

I och med att det ännu inte finns några specialister i de nya specialiteterna regleras kraven på kompetens för verksamhetschefer och handledare i 8 kap. 2 § 4 i övergångsreglerna. I övergångsreglerna finns det angivet vilka specialiteter som ska kunna jämställas med de nya specialiteterna när det kommer till handledning och bedömning av ST-läkaren. Övergångsreglerna gäller till och med den 30 april 2020. I övrigt finns det ingen särskild ordning för att ansöka om specialistkompetens i någon av de nya specialiteterna. Samtliga krav i målbeskrivningen måste vara uppfyllda.

och enligt 8 kap. 2 § 4 i övergångsreglerna framgår att

c) någon av de barn- och ungdomsmedicinska specialiteterna, de enskilda basspecialiteterna med undantag för arbets- och miljömedicin, klinisk farmakologi, klinisk genetik, rättsmedicin och socialmedicin, de invärtesmedicinska specialiteterna, de kirurgiska specialiteterna, de neurologiska specialiteterna med undantag för klinisk neurofysiologi eller de psykiatriska specialiteterna jämställas med den läkare som har ett bevis om specialistkompetens i palliativ medicin.

Att ansöka om specialistbevis kostar 2300 kronor, vilket måste vara inbetalt för att Socialstyrelsen skall påbörja granskningen.

Här finns länkar till Socialstyrelsen hemsida med mer information:

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.