Hoppa till innehåll
Aktuell information
Jourkompensation i Västra Götalandsregionen

Jourkompensation i Västra Götalandsregionen

Aktuell information om nytt lokalt övergångsavtal om jourkomp mellan Västra Götalands läkarförening (VGLF), din lokalförening inom Västra Götalandsregionen, och VGR.

Uppdaterad 221222

I september 2021 tecknade VGLF och VGR ett övergångsavtal om utbetalning av läkares innestående kompensation för bundenhet och arbetad tid under jour och beredskap efter att VGR meddelat att de skulle säga upp vårt lokala avtal som reglerade möjligheten att spara jourkomptimmar. Pandemin har dock medfört att kompensationsledighet inte kunnat läggas ut i den utsträckning som arbetsgivaren först trodde var möjligt. Som vi tidigare har informerat om lyckades VGLF förhandla fram ett nytt övergångsavtal med VGR som har gett läkare ytterligare tid att lägga ut jourkompensationen som ledighet innan det sker tvångsutbetalningar.

Enligt det nu ersätta lokala avtalet från 2009 fanns en reglering som innebar att det skulle ske en avstämning i december där alla timmar överstigande 200 skulle betalas ut i kontant ersättning. Det gäller inte längre. I samband med det nya lokala kollektivavtalet enades VGLF och VGR om att inga jourkomptimmar tvångsutbetalas fram till och med 31 mars 2023. Först därefter kommer automatutbetalningar att ske.

De läkare som 2023-04-01 har under 200 timmar innestående går på det nya centrala avtalet direkt som innebär att innestående kompensation för jour och beredskap som ej tagits ut i ledighet inom 12 månader från intjänandet betalas faller ut i kontant ersättning. De som har fler än 200 timmar på sitt konto 2022-04-01 kommer att få max 100 timmar utbetalda i april, maj och juni. Från 2023-07-01 betalas max 200 timmar ut per månad. Slutdatumet från tidigare överenskommelse, årsskiftet 23/24 då den nya regeln med 12 månaders innestående jourkompensation börjar gälla för alla kvarstår.

Therése Kärvling

Ombudsman Västra Götalands läkarförening

 

Styrelsen i Västra Götalands läkarförening

genom Emelie Hultberg, ordförande