Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Goda råd inför din löneförhandling

 

Vad har jag att erbjuda?
Vad önskar arbetsgivaren? (Det ska finnas lokala kända lönekriterier)

 1. Meriter -Vad har du åstadkommit tidigare?
 2. Formell kompetens – Vad har du papper och intyg på ?
 3. Reell kompetens – Vad klarar du att genomföra ?
 4. Personliga egenskaper -Vad i din person bedömer du tillför verksamheten något ?

Vad vill jag ha ? Vad har andra?

 1. Lön – Saco lönesök och din lokala facklig representant
 2. Förmåner-allt som inte är lön tex.resor,hemhjälp,dator,pensionssparande.
 3. Utbildningar-exlusiva kurser eller tex.del av utbildningen i utlandet. Ryggsäckspengar och kostnadsersättningar för ökade kostnader vid sidoutbildningar  tex.resor och dubbelt boende.Förhandla främst om stora saker,men se även till att du är nöjd medkontraktet.
 4. Ledigheter-möjlighet till deltidstjänst,andel jourkompensation som du får ta ut i tid,semester.

Vilka alternativ har jag ?

Om du har flera alternativa jobb som du kan tänka dig är det bra att samordna detta.Du känner dig garanterat mera själsäker vid förhandlingen om du har andra erbjudanden.Matcha och gör en strategi.

 1. Identifiera vilka saker som du har som arbetsgivaren vill ha.Detta är dina triumfkort,framhåll detta.
 2. Tänk igenom dina sidor och se på dem positivt.Du är svårstressad,inte långsam.Eller snabb,inte slarvig.En viss ödmjukhet är dock alltid bra.
 3. Forma en strategi.Tänk igenom innan vad du kan gå med på och inte,vad du kan tänka dig att byta mot vad.Exempelvis lön mot ledighet eller utbildning.
 4. Övertidsförhandla. Det finns inga genvägar förbi din första förhandling,men har du prövat innan kommer du känna dig tryggare.Tänk på att din chef antagligen har gjort det här massvis med gånger innan.

 Förhandlingen 

 1. Förhandla efter att du fått ett erbjudande om arbete. – Blanda inte ihop din anställningsintervju med löneförhandling.
 2. Tid och plats. -Välj om möjligt en neutral plats och en tidpunkt när ingen av er är stressade.
 3. Lugn och glad. – Kom ihåg att du ska sälja dig själv,sura miner ger inga bonuspoäng.
 4. Fråga och lyssna är lika viktigt som att prata.-Låt arbetsgivaren lägga första budet,tänk på att ofta vinner den som vågar vänta.
 5. Bestäm dig innan för ett utgångsbud och lägsta bud,men håll det för dig själv. – Ger du arbetsgivaren ett intervall så får du antagligen det lägsta.
 6. Var inte rädd för att ajournera. – Känner du att ni har kört fast är det bättre att åka hem och slipa lite på argumenten och tänka över strategin än att ta något du inte är nöjd med.
 7. Efter förhandlingen är klar,be alltid om 24-48 timmars betänketid hemma så du kan tänka igenom i lugn och ro.-Du minimerar missar och du framstår som professionell.
 8. Säg inte upp ditt gamla jobb,förrän det nya är klart.
 9. Börja inte jobba förrän anställningskontraktet är upprättat.Summera och sätt på pränt,står det inte någonstans kan det vara svårt att föra i bevis sedan.
 10. Har du lyckats förhandla till dig några speciella arbetstider eller utbildningar så få med detta på annställningskontraktet.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
 1. Trygghet på jobbet
 2. Unika försäkringar
 3. Lönestatistik för läkare