Hoppa till innehåll
Nyheter
Oacceptabelt lite tid till fortbildning

Oacceptabelt lite tid till fortbildning

En av tio specialistläkare har inte haft möjlighet att ägna sig åt någon extern fortbildning. Det visar resultatet av Sveriges läkarförbunds fortbildningsenkät som 1 139 medlemmar har svarat på.

Nyhet
Grycksbo vårdcentral Stetoskop Läkemedelsboken Läkare Caroline Flärdh

Idag 23 januari är det rapportsläpp, januarimingel och samtal hos Läkarförbundet.

Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Läkarförbundet, presenterar den nya rapporten ”Fortbildningsenkät 2018”. Därefter följer ett samtal mellan Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet, Acko Ankarberg (KD), ordförande Socialutskottet, Lars-Torsten Larsson, Socialstyrelsen och Tina Norgren, ordförande Psoriasisförbundet.

Rapportsläppet direktsänds på Facebook 16.30.

Sveriges nya socialminister Lena Hallengren gästar januariminglet.

Region Kalmar i toppen, region Norrbotten i botten

Läkarnas tid för fortbildning ligger kvar på samma låga nivåer som vid förra enkäten. Specialistläkarna har endast sex dagar för extern fortbildning. Sett över tid så har läkarnas tid för fortbildning minskat kraftigt. Från 9,1 dagar 2005 till 6 dagar 2017. Resultatet är långt ifrån de tio dagar extern fortbildning per år som Läkarförbundet bedömer krävs.

– Resultatet är långt ifrån vad Läkarförbundet bedömer nödvändigt för att upprätthålla kompetens i ett kunskapsintensivt yrke, säger Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet.

Särskilt oroande är de regionala skillnaderna vad gäller extern fortbildning. Läkarförbundet har satt upp mätbara mål för vad som kan antas vara en rimlig miniminivå för en specialistläkares fortbildning. Målet är tio dagars extern fortbildning per år.

– Ingen av regionerna når upp till målet vilket är oroväckande, säger Heidi Stensmyren

Läs mer om Läkarförbundets Fortbildningspolicy

De som når högst är Kalmar län med 7,9 dagar extern fortbildning per år medan man i Norrbotten endast har 4,1 dagar extern fortbildning och Stockholm och Jönköping 5 dagar.

Tiden för internutbildning och egen fortbildning uppgår endast till en timme, respektive två timmar per vecka vilket är betydligt mindre än nödvändigt. Specialistläkare bör sammanlagt kunna avsätta minst en halv dag i veckan för internutbildning och egen fortbildning.

Läkarförbundet efterlyser ett tydligare nationellt ansvarstagande för hälso- och sjukvårdens kompetensutveckling.

Läs mer om Fortbildningsenkäten

– För att säkerställa läkarnas kompetensutveckling krävs en reglering i form av en föreskrift som tydligt stipulerar en systematiserad fortbildning med krav på individuella fortbildningsplaner. Allt annat är oacceptabelt, försämrar kvaliteten och kan i förlängningen äventyra patientsäkerheten, säger Heidi Stensmyren


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare