Hoppa till innehåll

Avtalskonferens!

23 maj träffades Läkarförbundets lokalföreningar digitalt och på plats för att i detalj gå igenom det nya kollektivavtalet med SKR. Eftersom avtalet är ettårigt handlade många av diskussionerna både om det nya avtalet och hur förbundet ska lägga upp strategin inför förhandlingarna som inleds tidigt 2025.
Nyhet
Läkaravtal 2024
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale strax innan konferensen börjar. 

Lokalföreningarna berättade om hur de lokala förhandlingarna går samt delade med sig av lokala lösningar och överenskommelser med arbetsgivarna. Bland annat diskuterades frågorna nedan: 

Läkarnas obetalda övertid

Läkarnas obetalda övertid och hur förbundet ska jobba vidare för att alla läkare ska få betalt för all sin arbetstid fortsätter. Förbundet kom en bit på vägen i det nya kollektivavtalet genom att det skrevs in i avtalet med SKR att arbetsgivaren ska tydliggöra uppskattad omfattning av övertidsarbete.

Hantering jourkompledighet

I samband med införandet av de nya reglerna för läkarnas dygnsvila är Läkarförbundet och arbetsgivarna på många ställen inte överens om hur jourkompledigheten ska läggas ut. Läkarförbundet fortsätter att hävda att läkarna inte ska betala för sin dygnsvila, veckovila eller kompenserande vila genom att ta ut jourkompledighet.  

Löneavtal och arbete för läkarnas löner tidigt i karriären

En del av den nya överenskommelsen med SKR är att Läkarförbundet och de andra fackförbunden som har anställda i regioner och kommuner (med undantag för Kommunal som vill ha ett eget löneavtal och Vårdförbundet som just nu är i konflikt med SKR) ska arbeta med att se över löneavtalet och tydliggöra hur de lokala löneprocesserna ska se ut.  

Läkarförbundet kommer också ha enskilda samtal med SKR för att intensifiera arbetet med att få upp lönerna får våra medlemmar innan specialistbevis.   


 


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare