Hoppa till innehåll
Nyheter
Öppet brev till de styrande politikerna i regionen

Öppet brev till de styrande politikerna i regionen

Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läns läkarförening, ställer de ansvariga politikerna till svars, efter en mycket tuff sommar 2017 inom vården.

Nyhet

Med facit i hand kan vi konstatera att vi även denna sommar lyckades bedriva sjukvård inom Region Jönköpings län, men priset var högt.

Personalen befann sig ständigt på bristningsgränsen och vårdplatsneddragningarna inför sommaren resulterade i minst antal vårdplatser någonsin. Vi befarar att denna pressade situation inte är isolerad till sommaren utan att den tenderar att bli vardag, för neddragning av vårdplatser är en ständigt aktuell fråga. Vi anser att situationen håller på att bli ohållbar. Drar man ned på antalet vårdplatser, vart ska då patienterna ta vägen? Den ständiga stress som vi och annan personal upplever i arbetet leder till höga ohälsotal och en pressad arbetssituation, som i sin tur äventyrar patienternas säkerhet och hälsa.

Planera för framtiden

Att planera för framtiden och anpassa verksamheten till den förändrade demografin och nya tekniska lösningar som exempelvis e-hälsa är viktigt, men en trygg och välfungerande framtid byggs från en trygg och välfungerande nutid. Regionledningen satsar mycket resurser på strategisk utveckling, digital utveckling, kvalitetsmätning, omvärldsanalyser och annat, men vad sker i det korta perspektivet?

Ansträngd situation

Vi får allt svårare att göra oss oberoende av bemanningsföretag som hjälper oss att tillfälligt lösa personalproblematik. Ansvar för patienter förflyttas från slutenvården till primärvården, men utan att den redan ansträngda primärvården får mer resurser. Patienter som normalt skulle vårdas inneliggande på sjukhus skall istället skötas av primärvården. Anhörigvård blir alltmer vanlig när det förväntas och krävs att sjuka äldre vårdas i hemmet. I ord har det satsats på primärvården sedan åttiotalet men i verkligheten har det ännu inte skett något resurstillskott.

Siffror från OECD

OECD:s sammanställningar visar på att Sverige hamnar i bottenligan vad gäller antalet vårdplatser jämfört med andra EU-länder och sedan 2011 har antalet vårdplatser minskat för varje år 1. Vi har under senaste året kunnat ta del av rapporter från olika håll i Sverige som visar på situationer där patientsäkerheten hotas p.g.a. vårdplatsneddragningar. Tidningen ”Sjukhusläkaren” har granskat Lex Maria anmälningar 2 på Skånes universitetssjukhus och konstaterar att åtta dödsfall kan kopplas till brist på vårdplatser3. Att tro att detta är ett isolerat problem i Skåne vore naivt och denna utveckling är oacceptabel och ohållbar.

Fråga till de styrande allianspolitiker

Ni styrande Allianspolitiker i Region Jönköpings län, vi saknar dialog med er utifrån den verklighet vi befinner oss i nu. Vi vill därför bjuda in er till konstruktiva samtal kring hur vi kan få en verksamhet som fungerar med hänsyn tagen till patientsäkerhet, arbetsmiljö och ekonomi.  Det är nu vi måste agera och det är nu vi vill veta av er regionpolitiker – hur anser ni att den pressade situationen i nuläget ska lösas så att vi kan sörja för en god och trygg vård åt alla som inte sker på bekostnad av god arbetsmiljö?

1. Länk till OECD

2. Anmälan som vårdgivare är skyldig att göra om ett misstag i vården lett till eller hade kunnat leda till en vårdskada.

3. Brist på vårdplatser bidrog till åtta dödsfall.

Bengt Hultberg, ordförande Jönköpings läns läkarförening


Fler nyheter



Årets kollega 2023 är Anne Sauer

På Läkarföreningens medlemskväll den 12 oktober delades utmärkelsen Årets kollega ut till Anne Sauer, distriktsläkare och verksamhetschef på Bra Liv Vårdcentral i Smålandsstenar.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Öppet brev till de styrande politikerna i regionen