Hoppa till innehåll
Nyheter
Avtalspodd: Hur många läkare vill jobba gratis?

Avtalspodd: Hur många läkare vill jobba gratis?

Att jobba gratis, det tycker ingen är särskilt kul eller motiverande. Ändå gör många läkare det, när de jobbar övertid – utan att få någon som helst kompensation. 
Nyhet
Läkaravtal 2024

Övertid är en viktig fråga som regleras i lagen, men också i kollektivavtalet. Och snart förhandlar Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) fram ett nytt kollektivavtal.   

Gäst i podden är Lars Edling, infektionsläkare på Infektionskliniken i Örebro och även fackligt aktiv som ordförande i Örebros läns läkarförening.  På plats som vanligt är Ove Rang jurist, chef för avdelningen “Arbetsliv och juridik” på Läkarförbundet och programledare Silvia Kakembo.  

Lars berättar om att många läkare jobbar över utan att berätta det för någon, att en del medlemmar skäms för att de inte hinner med det de ska under arbetsdagen. Han berättar också att det ofta är väldigt svårt för läkare att registrera övertid på sina arbetsplatser.  

Ove hänvisar till Läkarförbundets lönesnurra där du som medlem kan räkna ut vad din övertid är värd i pengar. Han uppmanar också medlemmarna att se över sina anställningsavtal noga innan de skriver på eftersom det är där det regleras om man som läkare har rätt till övertidsersättning eller ej.  


Fler nyheterVårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Avtalspodd: Hur många läkare vill jobba gratis?