Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren

Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren

Riktlinjer, brist på skyddsutrustning, behov av försäkringar och skydd samt personalförsörjning lyfts i samtalet med socialminister Lena Hallengren.

Nyhet
Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020

– Bristande tillgång till adekvat skyddsutrustning är ett stort problem som både skyddsombud och verksamheter lyfter fram. Vikten av nya leveranser samt att dessa fördelas där behoven är som störst är viktigt, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Den stora floran av olika riktlinjer rörande vilken skyddsutrustning som ska användas är ett problem i sig. Att anpassning av riktlinjer sker efter vilken skyddsutrustning som finns tillgänglig riskerar att undergräva tilliten. Det måste bli tydligt och enhetligt vad som gäller. Personal rör sig mellan olika avdelningar och kliniker. Det är svårt för enskilda att följa ändringarna och att sätta sig in i avdelningars- och klinikers olika riktlinjer inom samma område. Tid har vi ont om nu, fortsätter hon.

Idag träffar Heidi Stensmyren, Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, socialminister Lena Hallengren på Socialdepartementet. I enlighet med myndigheternas riktlinjer höll de social distans.

– Förutom intensiv- och akutvård måste all annan vård också fungera, exempelvis cancer-, hjärt- och strokevård. Vi behöver även säkerställa en god företagshälsovård. Det är viktigt att också tänka framåt och ha förhållningssätt så att anställda som exponeras i så god utsträckning som möjligt har skydd. Vårdpersonal bör exempelvis systematiskt erbjudas vaccin mot den vanliga säsongsinfluensa så att så många som möjligt håller sig friska, säger Heidi Stensmyren.

Det finns en stor oro kring tillgången på skyddsutrustning.

– Vi är oroade över risken att medarbetare i vården inte ska ha tillgång till adekvat skyddsutrustning. Det ser olika ut över landet och det är väldigt olika bilder av situationen. Regeringen och myndigheter agerar med de medel de kan och upphandlar för att säkerställa tillgång till skyddsutrustning och handsprit, men här är en svag länk med risk för att det tar slut, säger Heidi Stensmyren.

På mötet diskuteras även att välfärden drabbas indirekt av att ekonomin går ner.

– I en allmän försvagning av samhällsekonomin berörs även välfärden. Som en konsekvens har redan flera egenföretagare, exempelvis läkare som har egna mottagningar, märkt av detta och behövt göra neddragningar I sin verksamhet. Det är därför viktigt med insatser för att mildra konsekvenserna, säger Heidi Stensmyren.

Sist men inte minst; lyssna på myndigheterna – det är svårt att navigera i det enorma informationsflödet.

– Tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk. Digitala plattformar och telefoner är ett bra sätt att umgås med äldre och andra riskgrupper på under rådande läge. Kom ihåg att social distansering inte är detsamma som passivisering; gå en promenad för att få motion och behålla hälsan. Alla som kan kommer att behövas i hälso- och sjukvården, säger Heidi Stensmyren.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren