fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020

– Bristande tillgång till adekvat skyddsutrustning är ett stort problem som både skyddsombud och verksamheter lyfter fram. Vikten av nya leveranser samt att dessa fördelas där behoven är som störst är viktigt, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Den stora floran av olika riktlinjer rörande vilken skyddsutrustning som ska användas är ett problem i sig. Att anpassning av riktlinjer sker efter vilken skyddsutrustning som finns tillgänglig riskerar att undergräva tilliten. Det måste bli tydligt och enhetligt vad som gäller. Personal rör sig mellan olika avdelningar och kliniker. Det är svårt för enskilda att följa ändringarna och att sätta sig in i avdelningars- och klinikers olika riktlinjer inom samma område. Tid har vi ont om nu, fortsätter hon.

Idag träffar Heidi Stensmyren, Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, socialminister Lena Hallengren på Socialdepartementet. I enlighet med myndigheternas riktlinjer höll de social distans.

– Förutom intensiv- och akutvård måste all annan vård också fungera, exempelvis cancer-, hjärt- och strokevård. Vi behöver även säkerställa en god företagshälsovård. Det är viktigt att också tänka framåt och ha förhållningssätt så att anställda som exponeras i så god utsträckning som möjligt har skydd. Vårdpersonal bör exempelvis systematiskt erbjudas vaccin mot den vanliga säsongsinfluensa så att så många som möjligt håller sig friska, säger Heidi Stensmyren.

Det finns en stor oro kring tillgången på skyddsutrustning.

– Vi är oroade över risken att medarbetare i vården inte ska ha tillgång till adekvat skyddsutrustning. Det ser olika ut över landet och det är väldigt olika bilder av situationen. Regeringen och myndigheter agerar med de medel de kan och upphandlar för att säkerställa tillgång till skyddsutrustning och handsprit, men här är en svag länk med risk för att det tar slut, säger Heidi Stensmyren.

På mötet diskuteras även att välfärden drabbas indirekt av att ekonomin går ner.

– I en allmän försvagning av samhällsekonomin berörs även välfärden. Som en konsekvens har redan flera egenföretagare, exempelvis läkare som har egna mottagningar, märkt av detta och behövt göra neddragningar I sin verksamhet. Det är därför viktigt med insatser för att mildra konsekvenserna, säger Heidi Stensmyren.

Sist men inte minst; lyssna på myndigheterna – det är svårt att navigera i det enorma informationsflödet.

– Tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk. Digitala plattformar och telefoner är ett bra sätt att umgås med äldre och andra riskgrupper på under rådande läge. Kom ihåg att social distansering inte är detsamma som passivisering; gå en promenad för att få motion och behålla hälsan. Alla som kan kommer att behövas i hälso- och sjukvården, säger Heidi Stensmyren.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.