Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

Nyheter
Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren

Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren

Riktlinjer, brist på skyddsutrustning, behov av försäkringar och skydd samt personalförsörjning lyfts i samtalet med socialminister Lena Hallengren.

Nyhet
Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020

– Bristande tillgång till adekvat skyddsutrustning är ett stort problem som både skyddsombud och verksamheter lyfter fram. Vikten av nya leveranser samt att dessa fördelas där behoven är som störst är viktigt, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Den stora floran av olika riktlinjer rörande vilken skyddsutrustning som ska användas är ett problem i sig. Att anpassning av riktlinjer sker efter vilken skyddsutrustning som finns tillgänglig riskerar att undergräva tilliten. Det måste bli tydligt och enhetligt vad som gäller. Personal rör sig mellan olika avdelningar och kliniker. Det är svårt för enskilda att följa ändringarna och att sätta sig in i avdelningars- och klinikers olika riktlinjer inom samma område. Tid har vi ont om nu, fortsätter hon.

Idag träffar Heidi Stensmyren, Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, socialminister Lena Hallengren på Socialdepartementet. I enlighet med myndigheternas riktlinjer höll de social distans.

– Förutom intensiv- och akutvård måste all annan vård också fungera, exempelvis cancer-, hjärt- och strokevård. Vi behöver även säkerställa en god företagshälsovård. Det är viktigt att också tänka framåt och ha förhållningssätt så att anställda som exponeras i så god utsträckning som möjligt har skydd. Vårdpersonal bör exempelvis systematiskt erbjudas vaccin mot den vanliga säsongsinfluensa så att så många som möjligt håller sig friska, säger Heidi Stensmyren.

Det finns en stor oro kring tillgången på skyddsutrustning.

– Vi är oroade över risken att medarbetare i vården inte ska ha tillgång till adekvat skyddsutrustning. Det ser olika ut över landet och det är väldigt olika bilder av situationen. Regeringen och myndigheter agerar med de medel de kan och upphandlar för att säkerställa tillgång till skyddsutrustning och handsprit, men här är en svag länk med risk för att det tar slut, säger Heidi Stensmyren.

På mötet diskuteras även att välfärden drabbas indirekt av att ekonomin går ner.

– I en allmän försvagning av samhällsekonomin berörs även välfärden. Som en konsekvens har redan flera egenföretagare, exempelvis läkare som har egna mottagningar, märkt av detta och behövt göra neddragningar I sin verksamhet. Det är därför viktigt med insatser för att mildra konsekvenserna, säger Heidi Stensmyren.

Sist men inte minst; lyssna på myndigheterna – det är svårt att navigera i det enorma informationsflödet.

– Tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk. Digitala plattformar och telefoner är ett bra sätt att umgås med äldre och andra riskgrupper på under rådande läge. Kom ihåg att social distansering inte är detsamma som passivisering; gå en promenad för att få motion och behålla hälsan. Alla som kan kommer att behövas i hälso- och sjukvården, säger Heidi Stensmyren.


Fler nyheter


Statens styrning bör inte gå via SKR

Idag presenterade utredningen En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner sitt betänkande (SOU 2024:43). Utredningen kommer bland annat fram till att överenskommelser mellan staten och SKR är en olämplig form av samverkan och att regeringen bör använda sina myndigheter …
Nyheter

Flera läkare på Dagens Medicins årliga maktlista 

Dagens Medicin har släppt sin årliga lista över vårdens 100 mäktigaste personer. Läkarförbundet har flera representanter med på listan och Sofia Rydgren Stale återfinns även i år på en topplacering.
Nyheter

Iran måste släppa alla svenskar

Det är glädjande att två svenskar som suttit som gisslan i iranska fängelser nu blivit släppta. Men glädjen grumlas av att den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali fortfarande sitter fängslad i Iran.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Heidi Stensmyren möter socialminister Lena Hallengren