Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Tretton fackförbund: Regeringen måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö

Tretton fackförbund: Regeringen måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö

Tretton fack- och professionsförbund som tillsammans representerar över 300 000 medarbetare inom vården tog i våras initiativ till ett upprop kallat Vårda vården. Bakgrunden var att situationen i vården var och är ohållbar. Idag lämnas nästan 50 000 namnunderskrifter från uppropet över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Nyhet

I uppropet krävde förbunden en kriskommission för vården, fler vårdplatser och en hållbar arbetsmiljö dit fler söker sig för att arbeta – och vill stanna.

– Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning visar att 60 procent av läkarna överväger att gå ner i tid, byta arbetsplats eller helt lämna yrket på grund av hög arbetsbelastning. De andra fackförbundens arbetsmiljöundersökningar ger samma bild. Det höga patienttrycket, överbeläggningar, vårdköerna och bristen på personal har medfört en enorm arbetsbelastning och en ohållbar arbetsmiljö för vårdens medarbetare, konstaterar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

– Våra medlemmar tycker om sina yrken. Men denna välvilja får inte utnyttjas. Den nya regeringen och de nya styrena i regionerna måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö. Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent, säger Sofia Rydgren Stale.

Följande fackförbund deltar på uppvaktningen av sjukvårdsministern:

Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Logopederna, Fysioterapeuterna, SRAT, Svenska Barnmorskeförbundet, Psykologförbundet, HälsoAkademikerna Sveriges Arbetsterapeuter.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Tretton fackförbund: Regeringen måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö