Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Från och med 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Idag kom de nya föreskrifterna från Socialstyrelsen. När de träder i kraft den 1 juli kommer läkarstudenter och utlandsutbildade läkare inte längre kunna arbeta inom sjukvården med yrkestiteln undersköterska. Så hur påverkas läkarstudenter och utlandsutbildade läkare?
Nyhet
ST-läkare och handledare under ST

De nya reglerna innebär att det kommer krävas bevis från Socialstyrelsen för att ha rätt att använda titeln undersköterska. För att få sådant bevis krävs utbildning på gymnasial nivå inom vård och omsorg, alternativt att man fått motsvarande kompetens på annat sätt. Pågående eller avslutad läkarutbildning kommer inte kunna ligga till grund för att få bevis om skyddad yrkestitel som undersköterska.

Att undersköterska blir en skyddad yrkestitel innebär inte att undersköterskors arbetsuppgifter blir skyddade.* Läkarstudenter och utlandsutbildade läkare kommer därför även fortsättningsvis att kunna arbeta inom sjukvården med ungefär motsvarande arbetsuppgifter som undersköterskor normalt sett har. De får dock inte kallas undersköterska, eller någon annan yrkestitel som kan förväxlas med undersköterska.

 * med ett undantag: endast de med skyddad yrkestitel undersköterska kommer kunna vara fast omsorgskontakt i hemtjänsten.

Råd och stöd till medlemmar

Funderar du över vad detta kan innebära för ditt sommarjobb som läkarstudent? Ta del av råd och stöd!

Läkarförbundets remissvar i frågan


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare