Hoppa till innehåll
Nyheter
Vi vet att kvinnor i större utsträckning än män fortfarande utsätts för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Vi vet att kvinnor i större utsträckning än män fortfarande utsätts för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Jag minns särskilt en händelse för många år sedan. Det var tidigt i min karriär, på en av många placeringar under läkarprogrammet. Instruktören för dagen var en äldre manlig läkarkollega som verkade måttligt intresserad av att utbilda mig. Jag genomförde min första elkonvertering för att behandla ett förmaksflimmer. Känslan av att göra den här typen av behandlingar för första gången är stark, för några sekunder får man testa på att vara läkare på riktigt. Jag minns att jag kände en enorm stolthet och glädje.
Nyhet

Efteråt kom jag och den äldre manliga kollegan in ett fullsatt fikarum varpå han högt och tydligt deklarerade för alla: ”nu har jag tagit hennes oskuld”. Han valde att förstöra mitt ögonblick med ett sexistiskt och dåligt skämt. Alla i fikarummet förstod att det var ett skämt och att det inte hade skett någon sexuell aktivitet mellan oss, men jag upplevde ändå ett väldigt obehag. Jag kände mig förminskad och förödmjukad.

I efterhand har jag funderat på varför jag inte sa ifrån eller agerade. Tyvärr är detta en vanlig reaktion när man blir utsatta för kränkande särbehandling. Man lägger skulden på sig själv och funderar på hur man borde betett sig annorlunda, när det i mitt fall egentligen är den manliga kollegan som behöver rannsaka sig själv och sitt beteende. Tack och lov har det skett en ökad medvetenhet sedan #metoo och läkarnas upprop; #utantystandsplikt, men vi vet att kvinnor i större utsträckning än män fortfarande utsätts för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

I Läkarförbundets senaste rapport ”Jämställdhetsrapporten” bekräftas bilden av att kvinnors arbetsmiljö är sämre än männens. Det finns såklart många faktorer som påverkar arbetsmiljön, varav en är hur man bemöter och pratar med varandra. En av fyra kvinnliga läkare uppger att de under det senast året funderat på att helt lämna läkaryrket just på grund av hur de behandlas som kvinnliga läkare. Samtidigt skriker vården efter duktig och kompetent personal.

Jag hoppas att vår rapport är en väckarklocka för vårdens arbetsgivare. Ingen kollega ska uppleva det jag var med om den dagen i fikarummet – det är oacceptabelt att uttrycka sig såsom den manliga läkaren gjorde. För att kunna behålla personal måste arbetsgivaren se till att arbetsmiljön är fri från diskriminering och kränkning; en arbetsplats där både män och kvinnor trivs och vill arbeta på.

Läkarförbundets Arbetsmiljörapport


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vi vet att kvinnor i större utsträckning än män fortfarande utsätts för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier