Hoppa till innehåll
Kalender Hösten 2023
Update: Vilo-EKG och blodfetter ersätter arbets-EKG vid MK Rök- och kemdykning, samt MK Klättring med stor nivåskillnad

Update: Vilo-EKG och blodfetter ersätter arbets-EKG vid MK Rök- och kemdykning, samt MK Klättring med stor nivåskillnad

1/1-24 ändras kraven för medicinska kontroller vid klättring och rök- och kemdykning. Ta del av senaste nytt om föreskriften och uppdatera din kunskap om EKG-tolkning

Ändringsföreskift AFS 2023:16 träder i kraft 1 januari 2024. Lydelserna i AFS 2019:3 bilaga 10 och 11, som reglerar vad som ska ingå i medicinska kontroller (MK) vid klättring med stor nivåskillnad, samt vid rök- och kemdykning, ändras. Kravet på arbetsprov ersätts av krav på vilo-EKG och blodfetter, samt skattning av kardiovaskulär risk med vedertaget riskskattningsverktyg för arbetstagare över 40 år.

 

Första delen av eftermiddagen kommer att handla om ändringen av föreskriften, samt det medicinska underlaget som legat till grund för ändringen, med gott om tid för diskussion och frågor. Sista två timmarna kommer att ägnas åt tolkning av vilo-EKG med inriktning på både på de förändringar som kan ses hos unga vältränade individer, och de förändringar som indikerar sjukdom.

 

Program:

 

Kl 13.00 – 13.10               Ändring av AFS 2019:3, Ingemar Rödin och Jonathan Lyström, Arbetsmiljöverket.

 

Kl 13.10 – 14.45               Kardiovaskulär riskbedömning av rök- och kemdykare vid medicinsk kontroll för tjänstbarhetsintyg, Anna Carlén, disputerad forskare i klinisk fysiologi, Linköpings universitet och Region Östergötland.

 

Kl 14.45 – 15.00              Rast

 

Kl 15.00 – 17.00              EKG-tolkning, Ernst Zuber, specialist i fysiologi, Aleris,


Mer i kalendern

30
jan

Arbetsinriktad rehabilitering

ÖPPEN FÖR ANMÄLAN Beskrivning: Arbetsförmågeutredningar och stöd i arbetsinriktad rehabilitering är vanliga arbetsuppgifter för läkare. Både arbetsgivare och Försäkringskassan önskar medicinska …

Läs mer

10
apr

Update Tolkning av vilo-EKG

Tolkning av vilo-EKG har fått en mer framskjuten plats i Företagshälsovården efter förändringen av AFS 2019:3 där arbetsprov ersätts av kontroll av blodlipider och vilo-EKG, samt kardiovaskulär riskbedömning. Eftermiddagen leds av Mikael Gustafsson som har många års erfarenhet av EKG-undervisning vid Linköpings Universitet, och är medförfattare till Arbetsmiljöverkets rapport ”Kardiovaskulär riskbedömning av rök- och kemdykare vid medicinsk kontroll med bedömning för tjänstbarhetsintyg”

Läs mer

19
apr

Utbildningsdag Utmattningssyndrom

Vi har glädjen att tillsammans med Christian Rück, psykiatriker, professor och författare till bl a Olyckliga i paradiset, bjuda in till en fysisk dag med föreläsningar varvat med kollegiala gruppsamtal om stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom. 

Läs mer

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Kalender Hösten 2023
Update: Vilo-EKG och blodfetter ersätter arbets-EKG vid MK Rök- och kemdykning, samt MK Klättring med stor nivåskillnad