Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Nyheter
UEMS uttalar sig om vikten av läkarnas centrala roll

UEMS uttalar sig om vikten av läkarnas centrala roll

Ett flertal europeiska medicinska organisationer betonar i ett gemensamt uttalande via samarbetsorganet The European Union of Medical Specialists (Union Européenne des Médecins Spécialistes – UEMS) vikten av läkarnas centrala roll vid diagnos, behandling och samordning av multidiscipinär vård.

Nyhet

Uttalandet lyfter fram två punkter:

  1. Vård som tillhandahålls utan medicinsk diagnos och lämplig behandling som har fastställts av en läkare hotar kvaliteten och säkerheten i vården.
  2. Utan en läkare i centrum av det vårdgivande nätverket blir ansvaret för diagnos och behandling oklart.

De undertecknande organisationerna skriver att de litar på att EU: s medlemsstater och de Europeiska institutionerna kommer att fortsätta att försäkra att organiseringen av vården baseras på kliniska nätverk utvecklade kring läkarens centrala roll.

Läs uttalandet här>>

The European Union of Medical Specialists (Union Européenne des Médecins Spécialistes – UEMS) är en organisation som representerar nationella läkarförbund från 40 länder inom EU och associerade länder. Det är den äldsta Europeiska läkarorganisationen, startad 1958.
UEMS representerar över 1,6 miljoner läkare. Organisationen har också starka band till EO-kommissionen och EU-parlamentet.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
UEMS uttalar sig om vikten av läkarnas centrala roll