Hoppa till innehåll
Nyheter
Tre tips till dig som vill engagera dig politiskt

Tre tips till dig som vill engagera dig politiskt

Inför fullmäktige och programpunkten “Läkare som påverkar” har vi pratat med Fredrik Leijerstam (MP) och fått hans bästa tips för dig som vill engagera dig politiskt.

Nyhet
Fredrik Leijerstam
Fredrik Leijerstam, allmänläkare och förste vice ordförande (MP) i Region Uppsalas fullmäktige. Foto: Miljöpartiet

Fredrik är allmänläkare, egenföretagare och ledamot i Uppsalas regionfullmäktige. Han började engagera sig politiskt för tio år sedan och tror att det nästan alltid är en viss händelse eller företeelse som gör att man tar steget fullt ut. För honom var de två: klimatet och den förändrade sjukförsäkringen 2008 som sammanföll med införandet av jobbskatteavdraget.

Här är Fredriks tre främsta tips till läkare som vill engagera sig politiskt:

  • Bli politiskt aktiv, i valfritt parti.
  • Som politiker representerar du ett allmänintresse, inte ett särintresse. Håll på det, det vinner du på. Framstår det som att du talar för ett särintresse tappar du åhörare och inflytande.
  • Gå in i det politiska livet med nyfikenhet, lyhördhet och respekt för att andra också kan ha rätt. Tänk på vad du kan bidra med, men lyssna i lika stor utsträckning på vad andra kan bidra med. Ge unga människor möjlighet att ge sig in i politiken och sitt inte på din stol alltför länge. Ta plats, och ge plats, i det demokratiska arbetet. Det är tillsammans med andra som de bästa politiska förslagen kommer till.

Sjukhusläkarnas fullmäktige pågår den 14 – 15 mars. En av programpunkterna är “Läkare som påverkar”, ett panelsamtal med Barbro Westerholm, Jonas Lindberg, Marie-Louise Sandström och Fredrik Leijerstam. 


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Tre tips till dig som vill engagera dig politiskt