fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Fredrik Leijerstam
Fredrik Leijerstam, allmänläkare och förste vice ordförande (MP) i Region Uppsalas fullmäktige.

Fredrik är allmänläkare, egenföretagare och ledamot i Uppsalas regionfullmäktige. Han började engagera sig politiskt för tio år sedan och tror att det nästan alltid är en viss händelse eller företeelse som gör att man tar steget fullt ut. För honom var de två: klimatet och den förändrade sjukförsäkringen 2008 som sammanföll med införandet av jobbskatteavdraget.

Här är Fredriks tre främsta tips till läkare som vill engagera sig politiskt:

  • Bli politiskt aktiv, i valfritt parti.
  • Som politiker representerar du ett allmänintresse, inte ett särintresse. Håll på det, det vinner du på. Framstår det som att du talar för ett särintresse tappar du åhörare och inflytande.
  • Gå in i det politiska livet med nyfikenhet, lyhördhet och respekt för att andra också kan ha rätt. Tänk på vad du kan bidra med, men lyssna i lika stor utsträckning på vad andra kan bidra med. Ge unga människor möjlighet att ge sig in i politiken och sitt inte på din stol alltför länge. Ta plats, och ge plats, i det demokratiska arbetet. Det är tillsammans med andra som de bästa politiska förslagen kommer till.

Sjukhusläkarnas fullmäktige pågår den 14 – 15 mars. En av programpunkterna är “Läkare som påverkar”, ett panelsamtal med Barbro Westerholm, Jonas Lindberg, Marie-Louise Sandström och Fredrik Leijerstam. 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.