Hoppa till innehåll

Välkommen som förtroendevald för Sektion SU!

Du har som fackligt förtroendevald fått förtroendet att representera dina kollegor i relation till arbetsgivaren.

Västra Götalands läkarförening (VGLF) är en lokalförening i Sveriges läkarförbund och har cirka 7 000 medlemmar. Vi har en regional styrelse som har ansvaret för ekonomi, kansli och regionövergripande fackliga frågor. Därutöver finns nio sektioner som samlar medlemmar verksamma inom samma förvaltning eller sektor. En av dessa är Sektion SU med cirka 2 200 medlemmar. Vi arbetar nära medlemmarnas vardag och har mandat att driva lokala fackliga frågor.

Du kan läsa mer om Läkarförbundets organisation med lokal- och yrkesföreningar HÄR

Kärt barn har många namn

Klinikombud, fackligt ombud, förtroendevald, förtroendeman och skyddsombud. Det är inte alltid helt lätt att reda ut begreppen. Klinikombud är ett begrepp som är skapat av Sveriges läkarförbund som innebär att man är lokal företrädare på sin arbetsplats. I regel innebär detta att man är såväl fackligt förtroendevald  (facklig förtroendeman/fackligt ombud) som skyddsombud. Som fackligt förtroendevald företräder du våra medlemmar och verkar utifrån den så kallade förtroendemannalagen (FML, Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen).

Som skyddsombud företräder du alla medarbetare på arbetsplatsen, även de som inte är medlemmar, och har arbetsmiljölagen att luta dig mot (AML, Arbetsmiljölag (1977:1160). Som klinikombud är det således möjligt att stå på båda dessa ben vilket ger en fördel i det lokala arbetet. Andra förbund som du möter i det fackliga arbetet, till exempel Vårdförbundet, Kommunal och Vision, har ofta valt att organisera sig på andra sätt.

Vägen till att vara fackligt ombud

Till fackligt ombud väljs du av medlemmarna på din arbetsplats. Detta kan ske vid ett medlemsmöte dit samtliga medlemmar på arbetsplatsen bjuds in, av praktiska skäl förläggs detta ofta i anslutning till ett läkarmöte/läkar-APT (arbetsplatsträff).

När du blivit vald meddelar du detta till vår styrelse. Därefter anmäler vi dig som förtroendevald till arbetsgivaren och registrerar dig som klinikombud hos vårt kansli. Om du slutar som klinikombud är det viktigt att du meddelar oss, så att en avanmälan kan göras.

Uppdraget som fackligt ombud

Du som ombud företräder ibland kollektivet, ibland enskilda individer. Man är en kunskapsresurs, en viktig kugge i verksamhetens utveckling och en tillgång för både medlemmar och arbetsgivare.

För dig som individ är det både kompetensutvecklande och en skola i ledarskap.

Som klinikombud deltar du i regel i den lokala samverkansgruppen (LSG) inom din verksamhet. Ofta är denna grupp även skyddskommitté, dvs. ansvarig för arbetsmiljöarbetet. På SU finns 3 samverkansnivåer: LSG, OSG (områdessamverkansgrupp) och CSG (central samverkansgrupp). I samverkan representerar du alla SACO-medlemmar. Det är också SACO som utser ombud till samverkansgrupperna. För att delta i LSG måste man anmälas av SACO i OSG.

Du sprider information från sektion SU och VGLF till medlemmarna samt informerar oss om förhållanden inom din verksamhet. I den mån du kan, ger du råd i fackliga frågor till medlemmarna, alternativt hänvisar till rätt instans.

Mer information om uppdraget finns i Sveriges läkarförbunds skrift:
”Vägledning för fackligt förtroendevalda”

Information finns även i SACO:s broschyr: ”Vara skyddsombud”

Utbildning

Som nytt fackligt ombud är det viktigt att få utbildning i fackliga frågor. Utbildningar arrangeras varje år av Sveriges läkarförbund och av VGLF. Det finns fackliga bas- och fortsättningskurser och därutöver temadagar med fokus på särskilda områden.

När du är anmäld som fackligt ombud kommer du att få utskick om kommande utbildningar.

Mer information finns HÄR

Västra Götalands läkarförening arrangerar en gång per termin en ombudsdag dit samtliga klinikombud bjuds in. Dagarna brukar innehålla såväl utbildningsinslag som information och diskussion om aktuella fackliga frågor. Vi arrangerar även lokala ombudsträffar för sektion SU.

Råd och stöd

Vid behov av stöd och rådgivning kan du vända dig till mer erfarna klinikombud inom kliniken eller området, men också till sektionens styrelse.

Som fackligt ombud har man också möjlighet att ringa till Sveriges läkarförbunds rådgivning för förtroendevalda på 08-790 35 20.

Medlemmar som vill ha kontakt med förbundets medlemsrådgivning hänvisas istället till 08-790 35 10.

På VGLF:s kansli finns anställda ombudsmän som också kan bistå. Du når kansliet på vglf@slf.se eller hittar aktuella kontaktuppgifter här på hemsidan.