Hoppa till innehåll
Nyheter
Satsa på vårdens medarbetare SKR  

Satsa på vårdens medarbetare SKR  

Även i år bedöms Sveriges kommuner och regioner få goda resultat till följd av tillfälliga statsbidrag. ”Nu måste reformer till för hela befolkningen. Våra gemensamma skattepengar ska användas till god vård, inte staplas på hög”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund. 

Nyhet

Läkarförbundet hade förväntat sig att SKR skulle vara ödmjuka i sina slutsatser av pandemins effekter på hälso- och sjukvården och kommunernas omsorg av de äldre. I sin årliga ekonomirapport som SKR presenterar idag argumenterar de i stället emot ökad statlig styrning. Det är verklighetsfrånvänt.  

– Många regioner har inte mäktat med sitt uppdrag. Pandemins effekter har visat detta med sorglig tydlighet. Vården varierar med postadressen.   

Statsbidragen behövs för att hantera en osäker tid, men framåt krävs även långsiktighet, hävdar SKR. 

– Samtidigt som regionerna gör rekordresultat stiger sjukfrånvaron bland personalen, färre har en fast läkare nu än tidigare och vårdskulden växer lavinartat, säger Sofia Rydgren Stale. 

– Nu måste staten styra mer och bättre med sina myndigheter – inte genom överenskommelser med SKR. Vi behöver ett statligt ansvar för kompetensförsörjningen i vården, vårdköerna och för att hela befolkningen i hela landet ska få lista sig på en egen vald läkare i primärvården. På samtliga områden har regionerna inte förmått att leverera på decennier. 

Den offentliga sektorns återhämtning är betingad av att personalbristen i stora delar av sektorn, som varit oerhört tydlig under pandemin, måste åtgärdas.  

– Om man vill lösa personalbrist – som leder till bristande tillgänglighet och växande vårdskuld – finns det ingen annan väg än att förbättra arbetsmiljön, där lön och återhämtning är de två viktigaste faktorerna. Det bör SKR ta till sig, avslutar Sofia Rydgren Stale.  


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare