Hoppa till innehåll

Idag, 19/8, har Läkarförbundets medlemsadministration stängt. Som medlem kan du själv ändra dina uppgifter på Min sida och söka svar på frågor om ditt medlemskap i Frågor och svar.

Nyheter
Antal ST i allmänmedicin blir nationell fråga

Antal ST i allmänmedicin blir nationell fråga

Nyhet
Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen & andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Foto Anders Wiklund / TT kod 10040

Det blir nationella rekommendationer kring hur många ST-platser i allmänmedicin som ska finnas i varje region. Ett beslut som fattades av regeringen i dag.

- Äntligen! säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen. Det är något som vår förening arbetat hårt för. Brist på specialister i allmänmedicin är en nationell angelägenhet!

Beslutet innebär ett uppdrag för Vårdkompetensrådet att redovisa ett planeringsunderlag och ta fram rekommendationer för hur många specialisttjänster i allmänmedicin som ska finnas i varje region.
Allmänmedicin är basen i ett fungerande vårdsystem.

- Det är ett bra och viktigt beslut, lägger Marina Tuutma till. Vi är glada över att vi har en regering som har förstått vikten i denna fråga. Men fortfarande är Sveriges vårdcentraler gravt underfinansierade om man ser till uppdrag och jämfört med andra länder, vilket är något som måste förändras.

Här kan du läsa mer om beslutet.


Fler nyheterWorld Family Doctor Day

World Family Doctor Day - 19 maj - är ett mycket bra tillfälle att belysa det viktiga arbete som vi specialister i allmänmedicin gör varje dag. ALLTIDHelhetsansvaret och kontinuitet är…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar
SLF.se Nyheter
Antal ST i allmänmedicin blir nationell fråga